Начин на приготвяне
Взимаме глава кисело зеле и започваме да приготвяме листата за сармите, режем дебелата част по средата и ги слагаме настрани.
В голяма купа прибавяме вътре ориз, булгур и стафиди, разбъркваме и добавяме вътре доматен концентрат, олио, сол и подправки и разбъркваме добре, да се смесят всичките вкусовете.
Сместа не се сварява, зелевите сарми се завиват се със сурови съставки и така се получава невероятен вкус.
Минаваме на завиването, взимаме листо зеле и слагаме кафяна лъжица от плънката и завиваме добре сармата.
Редим постните сарми в глинен гювеч и отгоре заливаме три-четири водни чаши вода и натискаме с една глинена купа и я оставяме вътре в гювеча, защото се надигат нагоре.
Слагаме на печката, при моя случай печка е на дърва, и се сготвя за около пет-шест часа.
Стават невероятно вкусни зелеви сарми по арменски.
Коментари