Начин на приготвяне
Пуешките бутчета се измиват много добре.
Премахва се кожата и се обезкостяват.
Смилат се на кайма.
Оризът се измива до бистра вода.
В купа се слага каймата.
Прибавя се измития ориз, кимион, черен пипер микс, олио и червен пипер. Сол не се прибавя.
Каймата се омесва много добре.
Завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за 12 ч.
Киселото зеле се начупва на листа.
Всяко листо се почиства от ципите и се нарязва на малки парчета с размери 5 см/5 см.
След като каймата престои, във всяко парче листо се слага малко кайма, завива се на зелева сарма и се притиска в дланта, за да излезе сокът.
В тенджера на дъното се нареждат цели листа зеле.
Отгоре се нареждат плътно навитите станимашките сарми.
Най-отгоре в тенджерата сармите се завиват с цели листа зеле.
Слага се чиния, обърната надолу, така че да притиска сармите, когато се варят.
Сармите с пуешко се заливат със зелевата чорба до ръба на чинията.
Пуешки станимашки сарми по стара рецепта се варят се 2 ч. на слаб огън.