Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми по Соколски

Зелеви сарми по Соколски

Ипек МехмедИпек Мехмед
Новак
1411816
Зелеви сарми по Соколски1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 голяма кисела зелка
  • ориз - 500 г бял
  • кайма - 500 г телешка
  • лютеница - 5 с.л (не доматено пюре)
  • универсална подправка - 2 с.л зеленчукова
  • лук - 3 глави
  • чубрица
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол
  • олио
  • мас - патешка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настъргва се лукът и се запържва, добавя се червеният пипер и пак се запържва.

Добавя се добре измитият ориз и се запържва около 1-2 минути, колкото да си промени цвета, и се добавя малко вода, да не залепне (около половин водна чаша).

След това изсипваме сместа в по голям съд (тава), добавяме каймата, лютеницата и подправките на вкус. Обърква се много добре и се навиват сармите.

На дъното на тенджерата се нареждат листа от зелката и отгоре върху тях - сармите. Слагат се нарязани парченца патешка мас. Покриват се с още зелеви листа и чиния или по малък капак.

Доливат се с вода и се варят на силен огън, докато започнат да врат, после се намаля, за да не пръска. След това се махат парченцата мас (ако са останали) и се сервират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: