Начин на приготвяне
Настъргва се лукът и се запържва, добавя се червеният пипер и пак се запържва.
Добавя се добре измитият ориз и се запържва около 1-2 минути, колкото да си промени цвета, и се добавя малко вода, да не залепне (около половин водна чаша).
След това изсипваме сместа в по голям съд (тава), добавяме каймата, лютеницата и подправките на вкус. Обърква се много добре и се навиват сармите.
На дъното на тенджерата се нареждат листа от зелката и отгоре върху тях - сармите. Слагат се нарязани парченца патешка мас. Покриват се с още зелеви листа и чиния или по малък капак.
Доливат се с вода и се варят на силен огън, докато започнат да врат, после се намаля, за да не пръска. След това се махат парченцата мас (ако са останали) и се сервират.