Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лимецова питка за Рожден ден

Лимецова питка за Рожден ден

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лимецова питка за Рожден ден
Снимка: Мария Божилова
2 / 4
28/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Направете рождения си ден незабравим с една такава лимецова питка"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг
  • топла вода - 500 мл
  • суха мая - 11 г
  • сол - 2 ч.л.
  • мед - 1 с.л.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимецовото брашно се пресява два пъти в купа, в която ще се бърка.

Прибавя се солта и се разбърква много добре.

Медът се изсипва в малка купичка и се залива в 50 мл топла вода.

Разбърква се много добре до пълното разтваряне на меда.

Прибавя се маята, разбърква се и се оставя да шупне, като периодично се разбърква.

Содата се изсипва в друга купичка и се разбърква с оцета.

В брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая с мед и загасената с оцет сода.

Прибавя се останалата вода.

Замесва се меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да втаса 30 мин.

След като тестото за питката втаса, се разделя на четири части.

От едната част се оформя топка, която се слага в центъра на тава с капак, която е намазана с брашно и олио.

Другите три части се разточват на три кори с диаметър 30 см.

Всяка кора се навива на руло, след което рулото се разрязва на три части.

Всяка част от рулата се нареждат в тавата около топчето.

Пече се лимецовият хляб в предварително загрята фурна на 180 °C 20 мин под капак, след което капакът се премахва и лимецовата питка за Рожден ден се пече 20 мин на 160 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: