Начин на приготвяне
Лимецовото брашно се пресява два пъти в купа, в която ще се бърка.
Прибавя се солта и се разбърква много добре.
Медът се изсипва в малка купичка и се залива в 50 мл топла вода.
Разбърква се много добре до пълното разтваряне на меда.
Прибавя се маята, разбърква се и се оставя да шупне, като периодично се разбърква.
Содата се изсипва в друга купичка и се разбърква с оцета.
В брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая с мед и загасената с оцет сода.
Прибавя се останалата вода.
Замесва се меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да втаса 30 мин.
След като тестото за питката втаса, се разделя на четири части.
От едната част се оформя топка, която се слага в центъра на тава с капак, която е намазана с брашно и олио.
Другите три части се разточват на три кори с диаметър 30 см.
Всяка кора се навива на руло, след което рулото се разрязва на три части.
Всяка част от рулата се нареждат в тавата около топчето.
Пече се лимецовият хляб в предварително загрята фурна на 180 °C 20 мин под капак, след което капакът се премахва и лимецовата питка за Рожден ден се пече 20 мин на 160 °C.