Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 175/ 180 °C
Напръскайте със спрей (мазнина), две 20/23 см тави за торта Заделете.
В голяма купа смесете брашното, бадемовото брашно, захарта, бакпулвера и солта.
Добавете яйцето, млякото, олиото и ванилията.
Разбийте до гладкост.
Разпределете тестото равномерно между подготвените тави.
Печете тортените блатове 20 минути или до готовност.
За Глазурата:
Разбийте маслото до кремообразна консистенция.
Добавете пудра захар, 1/2 ч.ч. наведнъж, като разбивате добре след всяко добавяне.
Разбъркайте в екстракта. Ако глазурата е твърде гъста, за да нанесете върху бадемовата торта, добавете капки бадемово мляко.
Рецептата прави еднопластова торта. Удвоих рецептата за снимките.
В зависимост от това как украсявате тази торта, може да се нуждаете от още глазура.
За масления крем използвахме масло на базата на бадемово масло.
Уверете се, че бадемовото мляко е неподсладено!
Поставете 1 слой торта върху дъска за торта или чиния за торта.
Разпределете 1/2 чаша глазура равномерно.
Отгоре разстелете втори слой.
Намажете с останалата глазура отгоре и около тортата с бадеми, докато се покрие напълно.
Декорирайте по желание.
Съвет:
Заместител на яйце, варианти: 1 супена лъжица смляно ленено семе с 3 супени лъжици вода и оставете да престои 5 минути.
Ябълково пюре - Ябълковият сос е страхотен заместител на яйцата за веган сладкиши и мъфини. Обикновено използвам 1/4 чаша неподсладен ябълков сос.
Семена от чиа – семената от чиа като заместител на яйцата действат подобно на лененото семе. Използвайте същото съотношение като сместа от ленено семе.
Тиквено пюре – Обичам да използвам тиквено пюре за всички есенни рецепти с канела и индийско орехче. 1/4 чаша тиквено пюре може да замени 1 яйце.
Замени:
Нямате бадемово брашно? Няма проблем! Добавете 1/2 чаена лъжичка бадемов екстракт и използвайте 2 чаши универсално брашно. Вкусът няма да е толкова добър, но все пак ще има вкус на бадеми.
Ако не сте веган и искате да направите тази рецепта, използвайте 2 големи яйца и 3/4 чаша пълномаслено мляко. За да направите глазурата, използвайте 1 1/2 чаши осолено масло.
Експертен съвет:
Ако бадемовото ви брашно е на бучки, може да се наложи да го пресеете.
Когато правите кексово тесто, не забравяйте да разбиете всички бучки! Тестото трябва да е гладко.
Може да се наложи да отрежете върховете на тортите, за да сте сигурни, че са плоски.
Коментари