Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солена торта»Солена торта от палачинки с кашкавал и яйца

Солена торта от палачинки с кашкавал и яйца

Ангел НеновАнгел Ненов
Новак
1718521
Солена торта от палачинки с кашкавал и яйца
Снимка: Ангел Ненов
1 / 3с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"За едни вълшебни празници пригответе една вълшебна солета торта"

Необходими Продукти

  • палачинки - 5
  • колбас - 1 щафета
  • кисели краставички - 1 буркан
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 200 грама
  • яйца - 3 сварени
  • майонеза
  • лютеница
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Днес ще сглобим едно мое любимо бързо и вкусно предястие. Ползвам думата сглобим, защото използвам палачинки, останали от закуската, както и каквото имам в хладилника. Това не е точно рецепта за солена палачинкова торта, защото оставя огромно поле за импровизация. Да започваме!

Ще нарежа една щафета колбас на кръгчета. Може да ползвате също луканка или филе. Подреждам кръгчетата в 2 редици, така че да се застъпват и ги режа грубо на ивици. Това ще помогне при асемблирането и рязането на парчетата от тортата, но и при яденето, защото няма да стърчат големи парчета колбас.

Също ще използвам 1 буркан кисели краставички, които изцеждам, почиствам от стеблата, ако има такива, и режа по дължина на 4-5 парчета, в зависимост от големината им.

Може да подготвите и кашкавал, който да рендосате. В моя случай аз ще ползвам кашкавал на слайсове.

За асемблирането ще използвам пръстен или форма за печене с падащо дъно. След малко ще обясня причината за това. Добре е големината на пръстена да е малко по-малка от големината на палачинките. Ако се нуждаете и от рецепта за палачинки, можете да проверите моята версия тук:

Подготвяме избраните сосове и сме готови да започнем асемблирането. Аз ще ползвам лютеница и готова майонеза. Не е нужно винаги да правите собствена майонеза, но е добре да прочетете съставките ѝ преди да я закупите. Тази е без консерванти и с яйца от свободно отглеждани кокошки.

Слагаме малко майонеза на дъното, с цел да залепим основата, да не мърда, и поставяме първата палачинка. Върху нея слагаме няколко лъжици от майонезата и я разстиламе грубо. Не е нужно да сте прецизни, защото следващата ни стъпка е да сложим още една палачинка отгоре и с натискаме да разнесем соса равномерно между двете палачинки. Така няма да се наложи да ползваме лъжица за това, ще улесни процесът, а и двете палачинки ще имат сос по тях, което ще заступори продуктите между тях много по-добре.

Отлепяме втората палачинка и я оставяме на страна. Ако е нужно, както в моя случай, може да добавите допълнително сос.

Слагаме продуктите по наше усмотрение. Аз ползвам колбас и кисели краставички за първия слой и връщам втората палачинка отгоре.

Повтаряме целия процес и с втория сос. На този слой ще сложа слайсове кашкавал Монтерей Джак. Много харесвам вкуса му, но в този случай го използвам най-вече заради факта, че е предварително нарязан на слайсове. Завършвам с начупено бяло сирене. И отново поставям предварително подготвената палачинка отгоре, като натискам центъра на тортата, така че продуктите да се разпределят равномерно.

Ето тук идва и нуждата от ринга. Той не позволява на съставките да изпаднат отвън при натискането. Така тортата ще стане значително по-равномерна.

Всичко продължава, докато Ви свършат палачинките.

Не е нужно да се ограничавате от към съставки. Искате чушки халапеньо, сложете чушки халапеньо. Искате маслини, давайте. Може дори да ползвате хумус или гуакамоле. Дори само намачкано авокадо, ако Ви харесва.

Моята логика при избора на сосовете е следната: Ако преобладават сирена, лютеницата е за предпочитане. Ако има много зеленчуци, слагам повече майонеза. Ако ли пък ползвате много месо и колбаси, добро допълнение би била горчицата, но не ползвайте всичко наведнъж, защото вкусовете ще се загубят изцяло.

Ще използвам 3 варени яйца за украсата, като ги настъргвам на ренде или през цедка. Ако имате останали краставички, може да ги нарежете на тънки лентички и да ги сложите отгоре.

Оставяме солената торта да престои няколко часа в хладилник, след което махаме ринга.

Да Ви е вкусно с моята солена торта от палачинки с кашкавал и яйца!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
В нашето семейство е традиция всяка година на Нова година да правим такава торта! Харесвам я, защото може да се експериментира. Правила съм я в много варианти и винаги се е харесвала. Миналата вече година също не пропуснахме да направим. Страхотна рецепта, но и доста трудоемка. Винаги я правя един ден преди поднасяне, защото отнеме доста време, но пък резултата си заслужава. Поздравеления за хубавата идея. Следващият път ще пробвам по вашият начин!
02.01.2022 17:42
1
1
Покажи всички подкоментари