Начин на приготвяне
Идеята за тази празнична баница е взета от Йоли, малко промених грамажите, но пак се получи добре.
Тавата е форма за торта с диаметър 26 см с ринг.
В купа смесете разбити яйца, кисело мляко с малко сода, натрошено сирене аз сложих половината сирене и добавих газираната вода. Вземат се три кори, първата, поръсена с олио, отгоре втора кора, поръсена пак с олио, и трета кора.
По дългата страна нарязах на 3 равни ленти.
Всяка поръсвам с малко от останалото сирене и нагъваме на хармоника.
В тавата върху хартия за печене наредете корите една до друга, нагънати на ветрило, а в средата малка форма за мъфини или друго намазана с олио.
Когато тавата е пълна във форма на венец, с лъжица се залива всяка гънка, като леко се разтваря с вилица, да не остане сухо.
Отгоре се залива с разтопено масло или малко олио.
Печете различната баница на 180 °C около 40-45 минути.
Извадете тавата, свалете хартията и прехвърлете в чиния или тавичка.
Поднесете я топла.
В една от гънките сложих завита паричка и клонка дрян за здраве.
Весело посрещане на НОВА 2022 ГОДИНА с тази уникална празнична баница Венец!