Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Пуешки сарми със сос

Пуешки сарми със сос

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Пуешки сарми със сос1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • пуйка - 1 бр. /по - малка/
  • масло - 250 г
  • лук - 3 глави
  • брашно - 2 с.л.
  • орехи - 100 г
  • масло - 125 г
  • яйца - 4 бр. /само жълтъци/
  • прясно мляко - 100 мл
  • чесън - 1 глава
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кисело зеле - 2 кг
  • сол
  • зелев сок - 1 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуйката се измива, подсушава и се нарязва на порционни парчета. Всяко парче се намазва с масло и се поръсва с черен пипер и сол. В дълбок тиган се загрява малко от маслото и се запържва ситно нарязаният лук.

Щом стане златист, се добавят счуканите орехи и пасираният чесън. Подбират се толкова броя големи зелеви листа, колкото са парчетата месо. Върху всяко листо се слага по едно парче месо и се разпределя плънката. Завиват се сарми. На дъното на голяма тенджера се подреждат зелеви листа и върху тях се нареждат готовите сарми.

Отгоре се покриват с останалото зеле, нарязано на дребно. Затискат се с порцеланова чиния и се заливат с равни части зелев сок и вода. Вари се на умерен огън до готовност. Приготвя се сос, като останалото масло се разтопява и в него се запържва брашното.

При непрекъснато бъркане се добавя млякото и щом сместа заври, се прибавят разбитите жълтъци и лимоновия сок. Сaрмите се сервират залети със сос и с гарнитура от нарязаното зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка: