Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка венец със сирене Бри

Питка венец със сирене Бри

ИскраИскра
Помощник Готвач
1189381482
Питка венец със сирене Бри
Снимка: Искра
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Страхотна питка венец със сирене Бри - перфектна за повод и не само"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 1/2 ч.ч.
  • краве масло - 110 г
  • захар - 2 с.л.
  • суха мая - 1 пакетче
  • топла вода - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 3 големи, леко разбити
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • брашно - 6 ч.ч.
  • яйца - 1 голямо, разбито с малко вода
  • сирене бри - 1 парче
  • розмарин - 2 с.л., нарязан пресен
  • сол - 1 с.л. едра
  • магданоз - на вкус, на ситно
  • мащерка - 1 стрък, на ситно
  • риган - 2 стръка пресен, на ситно
  • червен пипер - 1/4 ч.л. на люспи
  • зехтин - 1/3 ч.ч.
  • винен оцет - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка тенджера загряваме млякото на средно слаб огън, докато заври. Махаме го от котлона и добавяме маслото и захарта- без 1 чаена лъжичка. Разбъркваме, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори.

Междувременно смесваме топлата вода, запазената чаена лъжичка захар и маята. Оставяме настрани, докато сместа се разпени, около 10 минути.

В купа смесваме маята, млечната смес, 3 яйца, солта и половината брашно. Разбъркваме с миксер на ниска степен, докато стане гладка смес. Добавяме останалото брашно и замесваме еластично тесто.

Поставяме го в добре намаслена купа и го оставяме да почине на топло място, докато удвои обема си, около 1 1/2 - 2 часа.

След като се удвои, надупчваме тестото, за да излезе въздухът, и го прехвърляме върху набрашнена работна повърхност.

Нарязваме тестото на около 46 равни парчета (с размерите на топка за голф) и ги покриваме с влажна кухненска кърпа.

Слагаме сиренето Бри в центъра на голяма кръгла тава.

В малка купа разбиваме магданоза, мащерката, ригана, зехтина, оцета, солта, черния пипер и люспите червен пипер. След това започваме да редим топките тесто около сиренето, колкото е възможно по-плътно.

Правим 2 кръга. Покриваме питката венец свободно със стреч фолио и влажна кухненска кърпа. Оставяме на топло място за поне 45 минути до 1 час.

Намазваме витата питка с разбитото с малко вода яйце и след това поръсваме с нарязан розмарин и едра сол.

Слагаме половината от сместа с магданоз върху Брито. Останалите топки тесто, които не се събират на формата за венец, могат да се поставят в кръгла форма и да се пекат отделно.

Печем сплетената питка в предварително загрята на 190 °C фурна до златисто кафяво - около 25 минути.

Изваждаме от фурната и оставяме леко да се охлади.

Изсипваме останалата смес от подправки върху сиренето.

Сервираме питка венец със сирене Бри топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: