Начин на приготвяне
В малка тенджера загряваме млякото на средно слаб огън, докато заври. Махаме го от котлона и добавяме маслото и захарта- без 1 чаена лъжичка. Разбъркваме, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори.
Междувременно смесваме топлата вода, запазената чаена лъжичка захар и маята. Оставяме настрани, докато сместа се разпени, около 10 минути.
В купа смесваме маята, млечната смес, 3 яйца, солта и половината брашно. Разбъркваме с миксер на ниска степен, докато стане гладка смес. Добавяме останалото брашно и замесваме еластично тесто.
Поставяме го в добре намаслена купа и го оставяме да почине на топло място, докато удвои обема си, около 1 1/2 - 2 часа.
След като се удвои, надупчваме тестото, за да излезе въздухът, и го прехвърляме върху набрашнена работна повърхност.
Нарязваме тестото на около 46 равни парчета (с размерите на топка за голф) и ги покриваме с влажна кухненска кърпа.
Слагаме сиренето Бри в центъра на голяма кръгла тава.
В малка купа разбиваме магданоза, мащерката, ригана, зехтина, оцета, солта, черния пипер и люспите червен пипер. След това започваме да редим топките тесто около сиренето, колкото е възможно по-плътно.
Правим 2 кръга. Покриваме питката венец свободно със стреч фолио и влажна кухненска кърпа. Оставяме на топло място за поне 45 минути до 1 час.
Намазваме витата питка с разбитото с малко вода яйце и след това поръсваме с нарязан розмарин и едра сол.
Слагаме половината от сместа с магданоз върху Брито. Останалите топки тесто, които не се събират на формата за венец, могат да се поставят в кръгла форма и да се пекат отделно.
Печем сплетената питка в предварително загрята на 190 °C фурна до златисто кафяво - около 25 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме леко да се охлади.
Изсипваме останалата смес от подправки върху сиренето.
Сервираме питка венец със сирене Бри топла.