Начин на приготвяне
Бобът се накисва от вечерта в тенджера с вода или поне няколко часа преди готвенето. Ако бобът е домашен или сте сигурни, че ще се свари бързо, може и без да се кисне.
Водата се сменява и бобът се слага да се вари.
Когато бобът е наполовина готов, водата се изсипва и се сменява. След това се слага олиото, почиства се и се нарязва лукът и морковът и се нарязват и добавят към боба.
Оставя се да покипи за 15 - 20 минути и се добавя нарязаният домат или доматеното салца.
Когато бобът покипи още малко, се добавя червеният пипер.
Като бобът се свари и омекне, се добавя чубрицата и джодженът.
В купа се слага брашното и се добавя вода. Разбърква се хубаво и се разбиват грудките от брашното, трябва да се получи еднородна смес.
Когато сте готови, се изсипва бавно при боб чорбата, като се разбърква хубаво.
Накрая се добавя солта и се оставя да покипи още около 15 минути.
И вашият класически боб без запръжка е готов.