Начин на приготвяне
Накиснете боба за 12 часа, а най-добре за една нощ. След това изхвърлете водата и сложете боба да ври в нова вода, заедно с малко мазнина и сол.
Нарежете чушките на дребно, морковите и лука на ситно. Запържете ги в половината мазнина. След като омекнат, ги добавете към боба и овкусете с подправките.
Гответе до готовност на боба и зеленчуците.
В същата мазнина, в която сте задушили зеленчуците, добавете още малко мазнина и запържете брашното.
След като придобие леко кремав цвят, го махнете от котлона и добавете червения пипер.
Разбъркайте и добавете малко от бульона на боба. Разбъркайте, докато се получи кашичка.
Прехвърлете запръжката в боба и оставете отново да заври. След като заври, го дръпнете от котлона и прехвърлете боба в йенска тавичка или друг огнеупорен съд.
Сложете боба да се запече в загрята на 180 градуса до приятен загар.
Бобът на фурна със запръжка е готов.