Начин на приготвяне
Сложете почистения и измит боб в тенджера със студена вода, поставете на силен огън да заври. След като поври 10 минути, изхвърлете водата, измийте боба и му налейте отново студена вода.
Нарежете в него лука, чесъна и коренчето целина на ситно, морковите на филии и налейте зехтина.
Поставете боба на силен огън, а след като заври намалете на слаб огън и поставете капака, така варите да готовност.
По време на готвенето следите водата в боба да не намалява по-малко от два пръста над боба, ако намалее добавяте гореща вода. Десет минути преди да го свалите от огъня му добавете, червеният пипер, обелените и нарязани на ситно домати и посолете на вкус.
Свалете готовия боб от огъня поръсете със ситно нарязан пресен джоджен, разбъркайте и затворете с капака, така за около 10 минути. Сервирайте.