Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб Чорба»Здравословен боб без запръжка

Здравословен боб без запръжка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Здравословен боб без запръжка
Снимка: Мария Симова
1 / 3
24/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Искате ли да ви докажем, че бобът е вкусен дори и без да му се прави запръжка - ето, опитайте и оценете!"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г зрял
  • лук - 1 глава (голяма)
  • моркови - 2 бр. (големи)
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • целина - парче
  • зехтин - 150 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • домати - 2 бр.
  • сол - на вкус
  • джоджен - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете почистения и измит боб в тенджера със студена вода, поставете на силен огън да заври. След като поври 10 минути, изхвърлете водата, измийте боба и му налейте отново студена вода.

Нарежете в него лука, чесъна и коренчето целина на ситно, морковите на филии и налейте зехтина.

Поставете боба на силен огън, а след като заври намалете на слаб огън и поставете капака, така варите да готовност.

По време на готвенето следите водата в боба да не намалява по-малко от два пръста над боба, ако намалее добавяте гореща вода. Десет минути преди да го свалите от огъня му добавете, червеният пипер, обелените и нарязани на ситно домати и посолете на вкус.

Свалете готовия боб от огъня поръсете със ситно нарязан пресен джоджен, разбъркайте и затворете с капака, така за около 10 минути. Сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: