Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Пай Слънчоглед с кайма

Пай Слънчоглед с кайма

НикиНики
Гуру
8026k3k5
Пай Слънчоглед с кайма
Снимка: Ники
3 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
115 мин.
Порции
4
"Поднесете вкусния пай с домашно направено айрянче"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 500 г
  • мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 7 г суха
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • Плънка
  • кайма - 600 г
  • зелен лук - 4 стръка
  • копър
  • магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • семена - за поръсване
  • яйцa - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, загряваме си млякото, трябва да е топло, а не горещо, към него добавяме маята и захарта, разбъркваме.

Брашното си го пресяваме предварително и към млякото добавяме 150 г от общото количество, разбъркваме добре и покриваме с прозрачно фолио и правим няколко дупки с помощта на шишче или клечка за зъби.

Оставяме на топло за 40 минути да увеличи обема си. След това добавяме към продуктите разбитите яйца, олиото, солта и останалото брашно.

Омесваме си меко тесто, което да не залепва по ръцете. Покриваме с влажна кърпа и оставяме на топло за около час да втасва.

Преминаваме към приготвяне на плънката - лука нарязваме, в тиган си загряваме малко мазнина и задушаваме лука, оставяме го да се охлади и добавяме към каймата заедно с нарязаните на ситно копър и магданоз. Овкусяваме със сол и черен пипер.

Втасалото тесто разделяме на две равни части, разточваме едната част на кръг и поставяме каймата, като едната част я слагаме в кръг.

Около целия разточен лист, така че да има малко място от краищата, за да може след това да се притиснат двата листа, а останалата оформяме на топче и я поставяме в центъра, като също трябва да има място, от другата - кайма.

Покриваме с вторият разточен лист и притискаме добре краищата на ретро соления пай.

В центъра слагаме купичка с големина колкото на топчета кайма. Изрязваме си листенца и оформяме слънчогледа.

Прехвърляме пая с кайма в намазнена тава, оставяме да се намести в тава за 20 минути, намазваме с разбитото яйце, поръсваме със семена и печем в предварително загрята фурна на 180°C за 40 минути.

Поднасяме нашия пай Слънчоглед с кайма топъл с Айрянче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: