Начин на приготвяне
Затопляме водата и млякото и ги сипваме в купа. Добавяме захарта и маята, разбъркваме и оставяме настрани за 5 минути.
Пресяваме брашното в тава. Добавяме гриса, нишестето и бакпулвера. Разбъркваме и добавяме сместа с маята и киселото мляко.
Бъркаме и след това омесваме меко тесто за тутманик, като си набрашняваме от време на време ръцете при необходимост.
Покриваме тестото и го оставяме за 1 час да втаса.
Изрязваме си лист хартия за печене и го поставяме в съда на уреда.
От едното яйце отделяме жълтъка. Белтъка смесваме с другото цяло яйце и разбиваме в купа. Натрошаваме вътре сиренето.
Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото.
Разделяме тестото на 3 части и ги оформяме на топки.
Първата топка раздърпваме с набрашнени ръце и я оформяме с големината и размера на съда. Поставяме я на дъното върху хартията за печене. Намазваме равномерно с мазнина и разпределяме 1/3 от сиренето.
Повтаряме същото и с втората и третата кора, като отгоре завършваме пак с намазване с мазнина и после - сирене.
Разбиваме жълтъка и намазваме тутманика отгоре.
Правим дълбоки разрези на няколко места с остър нож.
Включваме уреда на High за 3 часа, като периодично проверяваме степента на изпичане.
Желателно е през първите 30 минути да не отваряме капака.
Оставяме готовия тутманик в уреда/ след като го изключим/, но на отворен капак за 10-15 минути.
Сервираме нашия лесен и вкусен тутманик в Crock-pot.