Тутманик в Crock-pot

Тутманик в Crock-pot
Снимка: Кристиан Александров
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"Тутманик, приготвен в Crock-pot - хапнете си колкото ви се иска"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • грис - 2 с.л.
  • нишесте - 2 с.л.
  • вода - 200 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • мая - 7 г суха
  • бакплувер - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 2 с.л.
  • олио - 2 слил.
  • сирене - 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме водата и млякото и ги сипваме в купа. Добавяме захарта и маята, разбъркваме и оставяме настрани за 5 минути.

Пресяваме брашното в тава. Добавяме гриса, нишестето и бакпулвера. Разбъркваме и добавяме сместа с маята и киселото мляко.

Бъркаме и след това омесваме меко тесто за тутманик, като си набрашняваме от време на време ръцете при необходимост.

Покриваме тестото и го оставяме за 1 час да втаса.

Изрязваме си лист хартия за печене и го поставяме в съда на уреда.

От едното яйце отделяме жълтъка. Белтъка смесваме с другото цяло яйце и разбиваме в купа. Натрошаваме вътре сиренето.

Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото.

Разделяме тестото на 3 части и ги оформяме на топки.

Първата топка раздърпваме с набрашнени ръце и я оформяме с големината и размера на съда. Поставяме я на дъното върху хартията за печене. Намазваме равномерно с мазнина и разпределяме 1/3 от сиренето.

Повтаряме същото и с втората и третата кора, като отгоре завършваме пак с намазване с мазнина и после - сирене.

Разбиваме жълтъка и намазваме тутманика отгоре.

Правим дълбоки разрези на няколко места с остър нож.

Включваме уреда на High за 3 часа, като периодично проверяваме степента на изпичане.

Желателно е през първите 30 минути да не отваряме капака.

Оставяме готовия тутманик в уреда/ след като го изключим/, но на отворен капак за 10-15 минути.

Сервираме нашия лесен и вкусен тутманик в Crock-pot.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: