Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с карамелизирани круши

Кекс с карамелизирани круши

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Кекс с карамелизирани круши1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
1 мин.
Общо
26 мин.
Порции
6
"Невероятен кекс с карамелизирани круши, който всеки иска да опита"

Необходими Продукти

  • Карамелизирани круши
  • круши - 8 бр., почистени от семенната част и разрязани на половинки
  • вода - 2 с.л.
  • лимонов сок - 4 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • захар - 1/2 ч.ч. (100 г)
  • За блата
  • брашно - 1 1/2 ч.ч. (225 г)
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • джинджифил - 1 ч.л., смлян
  • чили - 1 ч.л., на прах
  • сол - 1/8 ч.л.
  • масло - 1/2 ч.ч. (125 г)
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • лимони - 2 с.л., кора
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч. (125 мл)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява предварително до 190 градуса, маже се намаслена тава 23 см.

Карамелизирани круши:

Крушите се слагат в купата с водата и лимоновия сок за 5 мин. Маслото със захарта се разтопяват в голяма тенджера на умерена температура, като се прибавят крушите. Държат се на огъня около 15-20 мин. или докато се карамелизират. Оставят се да се охладят.

Блата:

Пресяват се брашното и бакпулверът. Добавят се джинджифилът и чилито на прах. Маслото, захарта и лимоновата кора се разбиват, докато се получи крем. Добавят се яйцата докато се смесят, добавят се и сухите съставки и киселото мляко и се разбърква отново.

Крушите се подреждат във формата за печене със закръглената страна на долу. Върху тях се изсипва течността, останала от карамелизирането им и се добавя тестото.

Пече се около 45-55 мин., или до пълна готовност. Оставя се да се охлажда във формата 5 мин., след което се изважда от формата за печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: