Начин на приготвяне
Печеница се приготвя по традиция на Бъдни вечер и се сервира на следващия ден на Коледа. Баща ми от години приготвя по този начин печеното прасе, а рецептата е наследил от баща си. Всяка година прасето е с различни килограми, спрямо предпочитанията ни...дали да бъде по-крехко или по-мазно.
Тайната е, че прасето се пече в пещ, направена от тухли, достатъчно голяма, за да побере цяло прасе. Фурната, с която разполагаме, се намира отвън и служи за печене, най-вече печеница за Коледа и агнета за Великден или други празници, може да се пече и домашен хляб.
Прасето, което изпекохме, тежеше 38 килограма. Необходимо е да накиснете прасето в гореща вода и да премахнете космите с помощта на горелка. След това вътрешностите се отстраняват и прасето се измива обилно с вода. Посолете добре отвън и отвътре, количеството сол е по желание.
Според традицията сърцето и свинските бъбреци се пекат с прасето, като се добавят и ябълка, стрък босилек. Прасето може да се постави на шиш или само в тава, достатъчно голяма, за да побере цялото прасе.
Подготовка на фурната: В пещта се пали огън, изгарят се дърва и по този начин се нагрява фурната, необходимо е да се загрее до около 200 градуса и повече, жаравата се изважда от фурната и след това прасето се поставя вътре. Средното изпичане - 10 кг месо се пекат за 1 час.
Прасето, което изпекохме, отне 3 часа и половина. От време на време можем да проверяваме прасето, може да се покрие с алуминиево фолио, ако температурата е висока и ако прасето бързо се зачерви отгоре.
След като извадим прасето, не го режем поне час, след това го нарязваме на парчета по желание.
Коментари