Начин на приготвяне
За този вкусен бадемов тарт с франджипан и круши първо направете масленото тесто.
Смелете 100 г сурови бадеми със 100 г кафява захар Мусковадо. От тази смес заделете 3 с. л. за основата, 2 с. л. за поръсване, а останалото количество ще ви е необходимо за франджипана.
В купа смесете брашното, солта, бакпулвер и 3 лъжици от смлените бадеми. Разбъркайте добре.
Прибавете кокосовото масло и го втрийте с пръсти до образуване на маслени трохи.
Добавете яйцето и няколко лъжици ледена вода. Водата прибавяйте лъжица по лъжица, до образуване на тесто.
Готовото тесто оформете на диск и разточете между два пласта хартия за печене на кръг с диаметър около 30 см.
Махнете единия пласт хартия и с помощта на другия го прехвърлете във форма за тарт 28 см.
Притиснете тестото към формата, като оформите и борд.
Формата, която ползвах е с незалепващо покритие и не съм я мазала с масло.
Сложете в хладилник маслената основа за 30 минути, за да втвърди, а през това време загрейте фурната на 180° C.
След като извадите блата от хладилника го набодете с вилица, за да не се надува при печенето.
Сложете основата да се пече за 15 минути в загрятата вече фурна.
След това извадете и оставете леко да се охлади.
Пригответе франджипана.
Намачкайте с вилица кокосовото масло и добавете към него останалите смлени бадеми със захарта. Разбъркайте добре. Накрая прибавете едно яйце и лъжица ром за аромат.
С тази смес намажете охладената основа на тарта.
Обелете и нарежете на тънки филии две круши. Прибавете към тях лъжица царевично нишесте и разбъркайте.
Наредете резените круша върху бадемовата смес и поръсете с 2 лъжици бадеми, които заделихте по-рано.
Сложете тарта да се пече в загрята фурна за още 15 минути.
За готовност проверете, като разклатите формата. Ако е стегнато, може да извадите от фурната.
Върху горещия тарт поръсете две лъцици шоколадови капки за разкош. Това не е задължително.
Поднесете този вкусен и здравословен бадемов тарт с франджипан и круши след като се охлади напълно.
Да ви е сладко!