Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки Рула»Класически сладки козуначени рула

Класически сладки козуначени рула

Класически сладки козуначени рула
Снимка: Кристиан Александров
1 / 4
05/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Няма значение, че не е Великден, ние пак ще си хапнем вкусни козуначени рула"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 5 бр.
  • мас - 200 г
  • олио - 100 мл
  • захар - 1 ч.ч.
  • мая - 1 кубче прясна (42 г)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • есенция лимон - 3 капки
  • есенция ром - 3 капки
  • ванилия - 1 щипка
  • сол - 2 щипки
  • мармалад - 100 - 150 г на калъп /шипка и ябълка/
  • белтъци - 1 бр.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме прясното мляко и към него добавяме натрошената мая, лъжичка от захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркваме и покриваме съда. Оставяме за 5-6 минути да шупне.

Пресяваме брашното в широка тава и в средата оформяме кладенче. Сипваме вътре солта.

Разбиваме яйцата със захарта и добавяме ароматите. Изливаме в средата на брашното, а веднага след това добавяме и сместа с маята. Разбъркваме грубо до смесване и оставяме така за 10 минути. След това замесваме тесто.

Разтопяваме свинската мас и я смесваме с олиото. Мажем си ръцете с тази маслена смес и продължаваме да месим тестото - целта е да вкараме мазнината.

Когато това се лучи, оформяме тестото на топка, покриваме го с фолио и го оставяме да втаса за 1 часа.

Разделяме втасалото тесто на 3 топки и всяка рзтегляме с ръце до получаване на дебела кора. В единия край поставяме ивица от мармалада и навиваме на руло.

Поставяме сладките рула в правоъгълни форми за кекс, покрити с лист хартия за печене.

Оставяме ги да втасат повторно още 30 минути.

Разбиваме белтъка и намазваме рулата. Поръсваме ги обилно със захар.

Печем козуначените рула в загрята на 150 градуса фурна за 20 минути, след това увеличаваме на 180 и печем още около 10 минути до златисто.

Класическите сладки козуначени рула са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: