Начин на приготвяне
Разтворете маята в част от прясното мляко с 1 с.л. от захарта и 2 с.л. брашно, разбъркайте и оставете да втаса на топло.
Пресейте брашното 2 пъти и добавете солта, разбъркайте. Разбийте яйцата със захарта, лимоновата и ванилова захар, добавете затопленото прясно мляко и закваската. Замесете тесто, като добавяте постепенно от разтопеното масло. Завийте тестото и поставете на топло да втаса за 2 часа.
Обезвъздушете тестото с пръсти и без да премесвате разделете на 2 равни части. От тях (без точилка) разтворете с ръце две правоъгълни кори с дебелина 0, 5 см. В първата кора откъм по-дългата част с лъжичка поставете ред течен шоколад, завийте реда от шоколад и поставете втори ред. Завийте на руло до средата на кората, останалата част от нея нарежете на ресни (лентички).
Сплетете ресните по 3 на плетеници и продължете да навивате на руло. Оформеното руло поставете в кръгла тава постлана с хартия за печене и навийте в кръг около стените на тавата.
Нарежете ябълковия пестил на тънки ленти и ги наредете до средата на кората, навийте цялата кора на руло. Поставете рулото в кръгла тава постлана с хартия за печене и навийте в кръг около стените на тавата. С ножица нарежете рулото отгоре на еднакви разстояния, но не до край.
Оставете рулата да втасат за 1 час, намажете ги с разбитите яйце и 1 с.л. прясно мляко. На рулото с пестил подредете орехови ядки в прорезите. Печете рулата в студена фурна на 150 градуса, след като добият златист загар отгоре, покрийте с алуминиево фолио и увеличете градусите на 170.
Печете до готовност, като проверявате за нея с клечка за зъби. Намажете рулата с предварително приготвен захарен сироп от 1 част захар и 1 част вода. Поръсете със влажна захар на кристали, а плетениците със сусам.