Родопска сладка баница
Rodopska slatka pita
gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Родопска сладка баница

Родопска сладка баница

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
4813k1k2k4
Родопска сладка баница
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
06/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Сладка баница за чудо и приказ"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 400 г
  • масло - 50 г
  • за яйчената смес
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/ 2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр. (2 г)
  • за сиропа
  • захар - 500 г
  • вода - 400 г
  • ванилия - 1 бр. (2 г)
  • лимони - 1/4 бр. (в оригиналната рецепта е щипка лимонтозу)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвам чаена чаша от 250 г.

В дълбока купа разбиваме яйцата и захарта. Добре е да използваме миксер, защото наистина трябва да са много добре разбити. Прибавяме олиото и сместа за сладката баница е готова.

В намазнена тава слагаме кора за баница, гребваме с малко черпаче от сместа и поливаме тук-там (съвсем не е нужно да се слага по много). Разпределете яйчената смес, така че да ви стигне за цялата баница! Редувайте кора, яйчена смес и завършете на кора.

Нарежете баницата на квадрати. Разпределете кравето масло на парченца.

Печете до зачервяване - 175 градуса за 25 мин. и още 10 мин. на 160 градуса.

Оставете баницата да изстине и през това време пригответе сиропа.

Сложете водата и захарта в касерола. Добавете 1/4 добре измит лимон (3-4 минути след завиране го отстранете). Прибавете едно прахче ванилия и махнете сиропа от огъня.

Залейте изстиналата напълно баница с топлия сироп (не горещ! ).

Опаковайте тавата със стреч фолио и я оставете да отлежи на студено.

Сладката баница може да се консумира най-рано след 2 часа, но колкото повече престои става по-хубава!

Бележка: Рецептата за тази Родопска сладка баница е от майката на моята половинка - родом е от Смолян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: