Начин на приготвяне
За тези мързеливи сарми месото оставяме във фризера да стегне за около час и след това го накълцваме (не е задължително да се слага във фризера, но така се реже по-добре).
Ориза почистваме и измиваме, праза нарязваме на ситно.
Слагаме си тигана на котлона да загрее и слагаме месото, запържваме почти до златист цвят.
След това добавяме нарязания праз или лук, готвим за още 3-4 минути.
Добавяме червен пипер, разбъркваме и добавяме ориза, готвим до прозрачност.
Взимаме си кексовате форма и започваме да подреждаме зелевите листа по стените на формата, така че да излизат извън нея, като обхванем всички стени.
Сипваме си плънката, върху листата подреждаме по-един ред листа и завиваме другите за нашата зелева сарма.
Наливаме си почти догоре зелева чорба, покриваме с фолио и печем на 160°C за час и половина.
Изключваме фурната, премахваме фолиото и оставяме вътре голямата сарма с кисело зеле.