Крем Брюле в тиква

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
831k141
Крем Брюле в тиква
Снимка: Иван Паунов
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
3
"Ефектно поднесен вкусен крем Брюле в тиква"

Необходими Продукти

  • тиква - 2 бр.(среден или малък размер)
  • сладкарска сметана - 250 мл
  • захар - 60 г бяла (2 стъпки по 30 г)
  • кафява захар - 20 г
  • канела - 1 пръчица
  • кардамон - 2 зърна
  • ванилия - 1 ванилова пръчка (може на прах или екстракт от ванилия)
  • яйца - 3 бр.
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Този крем Брюле е чудесен десерт за зимата и страхотна изненада за гостите.

Изрязваме горния край на тиквите, за да получим капачета. С помощта на супена лъжица изкормяме семките от тях. Тях можем да си изпечем след това.

В малка тенджерка изсипваме сладкарската сметана и към нея прибавяме 30 г захар.

Също така прибавяме още канелата и 2-те зрънца кардамон. Притискаме кардамона преди това, за да се отворят зрънцата и да пуснат вкусовите си качества и аромати.

Накрая добавяме ваниловата паста и слагаме на котлона на средна температура.

През това време си разделяме 3 жълтъка в голяма купа. Към жълтъците прибавяме останалата захар и с миксер разбиваме за няколко минути.

Малко преди сметаната да е загряла, я премахваме от котлона и я смесваме много бавно с жълтъците, внимавайки те да не се пресекат от топлината на сметаната.

Докато ги смесваме, минаваме сметаната през цедка, за да се отстранят всички подправки.

Взимаме си дълбока тавичка или тенджерка. В нея слагаме тиквите. Разпределяме сместа в тях.

В тавичката си изсипваме вода, точно както при класически крем брюле, 2 пръста под края на тиквата.

Загряваме си фурната предварително на 180°C.

Слагаме им капачетата и печем във фурната за 1:55 мин. След това ги оставяме да изстинат напълно. Поръсваме ги с кафява захар и фламбираме.

Да ви е сладко с този крем Брюле в тиква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: