Идеалното Ашуре

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4067285
Идеалното Ашуре
Снимка: В кухнята с Бени
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Готвене
1 мин.
Общо
1 мин.
Порции
10
"Перфектното Ашуре"

Необходими Продукти

  • жито - 350 г /2 ч.ч. непълни/
  • кленов сироп - 1/2 ч.ч. /или 1 ч.ч. захар или на вкус/
  • стафиди - ½ ч.ч.
  • орехи - ½ ч.ч. ситно нарязани
  • нишесте - 2 с.л. натурално/пълни/
  • ванилия - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За мярка ползвам чаша с вместимост от 250 мл. Използвах парено жито на Крина.

Житото измих и залях с 1 литър вода и оставих да престои през нощта. На сутринта изсипах водата и налях 2 и ½ л нова. Сложих го да заври, след което намалих степента на котлона на 4 от 6 на моята печка и при леко открехнат капак го варих около 1 час или до пълното му сваряване.

Важно е в тенджерата да остане течност. Към свареното жито добавих стафидите, орехите, ванилията и кленовия сироп.

Оставих да заври отново, като през това време в малка купичка разтворих нишестето с 4 с.л. вода.

Добавих тази смес към врящото жито и оставих да заври, разбърквайки постоянно.

Щом започна да се сгъстява, изключих котлона и насипах любимото ашуре в 10 чаши.

Оставих го да се охлади и сервирах. Имайте предвид, че когато изстине, ашурето се сгъстява допълнително.

Да ви е сладко с идеалното Ашуре!

Житото, което ползвах, беше много чисто, но ако вашето не е, първо, го почистете.

Ако след сваряването на житото течността в тенджерата е много малко, добавете още малко гореща вода, за да има в какво да се сгъсти нишестето.

По желание може да добавите лъжичка розова вода, както и е по оригиналната рецепта, но у дома ароматът ѝ не се харесва и затова заложих на малко повече ванилия.

Може да добавите и повече ядки и стафиди. Аз се старая да не прекалявам с тях, защото момчетата ги гледат леко подозрително.

Може да приготвите половин доза от вкусното Ашуре, ако го опитвате за първи път.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: