Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Дипове»Печен дип от спанак и сирена

Печен дип от спанак и сирена

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Печен дип от спанак и сирена
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Разкошен дип от спанак и сирена - поднесете с брускети или препечено хлебче"

Необходими Продукти

  • спанак - 120 г (бейби листа)
  • извара - 100 г
  • сирене бри - 60 г
  • козе сирене - 50 г
  • сирене чедър - 40 г
  • готварска сметана - 2 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - на вкус
  • За поднасяне
  • тортила питки - около 3 бр. (пшенични)
  • зехтин - 2 с.л.
  • лют пипер - на вкус (люспи от стрити сухи кайенски чушлета)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спаначените листа се измиват и оставят в цедка хубаво да се отцедят и подсушат (претеглят се, когато са сухи, а не мокри).

Смилат се в кухненски робот на дребни парченца (не на каша) заедно с обелената скилидка чесън.

Добавят се изварата, сметаната, зехтина, черния пипер, сиренето Бри и козето сирене на парченца. По желание се слага и малко сол в зависимост от солеността на сирената.

Сместа се разпределя в малки огнеупорни купички или в една по-голяма (но не трябва да е широка). Поръсва се със настърган чедър и се запича в загрята на 180 °C фурна за 20-25 минути или докато чедъра се разтопи и хване златиста коричка.

Докато се пече апетитният дип, се възползваме да запечем и тортила питките, с които ще го поднесем.

Те се режат на триъгълничета като начос. Поръсват се със зехтин и кайенски лют пипер на люспи. Слагат се в тавичка, без да се застъпват, и се пъхат във фурната до малката тавичка с дипа.

След като и едното и другото са порозовели отгоре, се изваждат и поднасят на момента, докато са топли.

Много интересен печен дип, който за пръв път приготвям и съм изненадана от това, че е много по-различен от обикновените студени дипове.

Надявам се и на вас да ви хареса печен дип от спанак и сирена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: