Начин на приготвяне
Спаначените листа се измиват и оставят в цедка хубаво да се отцедят и подсушат (претеглят се, когато са сухи, а не мокри).
Смилат се в кухненски робот на дребни парченца (не на каша) заедно с обелената скилидка чесън.
Добавят се изварата, сметаната, зехтина, черния пипер, сиренето Бри и козето сирене на парченца. По желание се слага и малко сол в зависимост от солеността на сирената.
Сместа се разпределя в малки огнеупорни купички или в една по-голяма (но не трябва да е широка). Поръсва се със настърган чедър и се запича в загрята на 180 °C фурна за 20-25 минути или докато чедъра се разтопи и хване златиста коричка.
Докато се пече апетитният дип, се възползваме да запечем и тортила питките, с които ще го поднесем.
Те се режат на триъгълничета като начос. Поръсват се със зехтин и кайенски лют пипер на люспи. Слагат се в тавичка, без да се застъпват, и се пъхат във фурната до малката тавичка с дипа.
След като и едното и другото са порозовели отгоре, се изваждат и поднасят на момента, докато са топли.
Много интересен печен дип, който за пръв път приготвям и съм изненадана от това, че е много по-различен от обикновените студени дипове.
Надявам се и на вас да ви хареса печен дип от спанак и сирена.