Начин на приготвяне
Затопляме млякото и го сипваме в дълбока купа. В него натрошаваме маята. Добавяме 5 с.л. брашно и 1 с.л. захар и разбъркваме. Покриваме с фолио и оставяме така за 20 минути.
Пресяваме брашното в тава и в средата правим кладенче, в което сипваме останалата захар, лимоновата захар и солта. Сипваме вътре и олиото и сместа с маята, а след това и газираната вода, 1 цяло яйце и един белтък.
Омесваме гладко тесто, покриваме го с фолио и го оставяме да втаса за 1 час.
Разделяме втасалото тесто на 8 части. Всяка част разточваме на кора с дебелина 1 см.
Разтопяваме маслото и намазваме равномерно 4 от корите. Всяка намазана кора покриваме с по една от другите 4 кори. Разрязваме всяка двойка кори на 6 триъгълника.
В основата на всеки триъгълник поставяме по едно парче мармалад и навиваме на кифли.
Подреждаме кифлите в тава, покрита с лист хартия за печене, намазваме ги разбит жълтък и поръсваме с маково семе.
Покриваме с фолио и оставяме така за 30 минути.
Загряваме фурната на 160 градуса и печем 30 минути.
След това увеличаваме на 180 градуса и допичаме кифлите още около 15 минути до златисто.
Вкусните макови кифли с газирана вода са готови.