Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Макови кифли с мармалад и пудра захар

Макови кифли с мармалад и пудра захар

Макови кифли с мармалад и пудра захар
Снимка: Кристиан Александров
1 / 2
13/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Тези макови кифлички с мармалад и пудра захар са един чудесен вариант за закуска, която ще се хареса на всички малки и големи членове на семейството ви"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг за баници или козунаци
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 4 с.л.
  • мая - 1 кубче прясна
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 пакетче, ромова
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • масло - 200 г разтопено
  • За плънката
  • шипков мармалад - 1 бурканче гъст
  • маково семе - 3 с.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • За поръсване
  • маково семе - 1 с.л.
  • пудра захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези кифлички с мак, първо затопляме прясното мляко. От него отделяме 1 ч.ч. и натрошаваме вътре маята. Добавяме 1 с.л. захар и 2 с.л. от брашното. Разбъркваме и оставяме за 5 минути настрани.

Разбиваме яйцата със захарта на ръка.

Пресяваме брашното в тава. В средата сипваме солта, ромовата захар, ваниловата захар, половината разтопено масло, разбитите яйца и захар и сместа с маята.

Започваме да месим, като постепенно добавяме и останалото масло.

Омесваме гладко, меко тесто за кифлички и го покриваме с прозрачно фолио. Оставяме го за 1 час да втаса.

След това разделяме тестото на 6 части и ги оформяме на топки. Разточваме всяка топка върху набрашнена повърхност във форма на правоъгълник. Разрязваме на 4 триъгълника. В основата на всеки триъгълник поръсваме с маково семе и намазваме с 1 ч.л. шипков мармалад.

Навиваме на кифличка. Така приготвяме всички кифлички и ги подреждаме в широка тава върху хартия за печене. Покриваме с прозрачно фолио и оставяме кифлите за 20 минути да втасат повторно.

Включваме фурната на 100 градуса.

Разбиваме жълтъка с прясното мляко и намазваме отгоре кифлите. Поръсваме ги с маково семе и ги поставяме в затоплящата се фурна в долната част.

Печем кифлите с мармалад на тази температура 20 минути. През това време те се надуват много.

След това увеличваме на 170 градуса и доопичаме кифлите до готовност - около 20 минути.

Изваждаме готовите макови кифли с мармалад и пудра захар. Когато малко поизстинат, ги поръсваме обилно с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: