Начин на приготвяне
За тези кифлички с мак, първо затопляме прясното мляко. От него отделяме 1 ч.ч. и натрошаваме вътре маята. Добавяме 1 с.л. захар и 2 с.л. от брашното. Разбъркваме и оставяме за 5 минути настрани.
Разбиваме яйцата със захарта на ръка.
Пресяваме брашното в тава. В средата сипваме солта, ромовата захар, ваниловата захар, половината разтопено масло, разбитите яйца и захар и сместа с маята.
Започваме да месим, като постепенно добавяме и останалото масло.
Омесваме гладко, меко тесто за кифлички и го покриваме с прозрачно фолио. Оставяме го за 1 час да втаса.
След това разделяме тестото на 6 части и ги оформяме на топки. Разточваме всяка топка върху набрашнена повърхност във форма на правоъгълник. Разрязваме на 4 триъгълника. В основата на всеки триъгълник поръсваме с маково семе и намазваме с 1 ч.л. шипков мармалад.
Навиваме на кифличка. Така приготвяме всички кифлички и ги подреждаме в широка тава върху хартия за печене. Покриваме с прозрачно фолио и оставяме кифлите за 20 минути да втасат повторно.
Включваме фурната на 100 градуса.
Разбиваме жълтъка с прясното мляко и намазваме отгоре кифлите. Поръсваме ги с маково семе и ги поставяме в затоплящата се фурна в долната част.
Печем кифлите с мармалад на тази температура 20 минути. През това време те се надуват много.
След това увеличваме на 170 градуса и доопичаме кифлите до готовност - около 20 минути.
Изваждаме готовите макови кифли с мармалад и пудра захар. Когато малко поизстинат, ги поръсваме обилно с пудра захар.