Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Моята красива питка за повод

Моята красива питка за повод

Моята красива питка за повод
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 5
08/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Ефектна питка за повод - вижте как да си я приготвите"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг + за доумесване
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 42 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • яйца - 3 бр
  • кисело мляко - 400 г
  • сирене - 250 г
  • олио - 20 мл
  • жълтъци - 2 бр.
  • черен сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слага прясното мляко, затопля се и в него се слагат маята, захарта, солта и 2 ч.л. брашно. Разбърква се и се оставя за 15 минути да се активира маята.

В тава се изсипва брашното, след което в него се прави кладенче. Слагат се яйцата, киселото мляко, захар, сол, малко олио и прясното мляко с маята.

Започва да се меси тесто, докато спре да лепне по ръцете. След това се прехвърля върху набрашнен плот и се меси поне 10 минути, докато стане гладко и без бучки.

Оставя се да втаса в намазнена купа за 1 час, покрито с кърпа.

След като втаса, се реже на четири равни части. Едната топка се размесва, слага се вътре сирене и се оформя отново на топка. Слага се по средата на намазнена тава.

От другото тесто се оформят еднакви топки, в които също се поставя сирене и се подреждат около голямата. Така се процедира с цялото тесто. След като вече сте оформили питката, я оставете да втаса за още 40 минути.

След това я намажете с разбитите жълтъци, поръсете пухкавата питка със сусам и печете в загрята на 180°C фурна, като първо сте пуснали на горен и долен реотан, а после още 10 минути на долен.

При мен моята красива питка за повод пече около 40 минути.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: