Начин на приготвяне
Обичате ли салата Капрезе - вълшебно вкусна и цветова комбинация от бяло сирене моцарела, червени домати и зелени листа босилек? Харесвам тази комбинация! Обичам и вариации на тема Капрезе.
Пилешки гърди, пълнени със сирене, домати и босилек е лесно и шеметно ястие за романтична вечеря, приятелско парти и дори за голямо празнично пиршество.
Загрейте фурната до 180°C.
Направете джобове в пилешките гърди.
Поръсете отвътре и отвън със зехтин (една чаена лъжичка), поръсете отвътре и отвън с черен пипер, риган, босилек. Натрийте филетата, за да се разпределят по-добре подправките.
Напълнете всеки „джоб“ с резени сирене, домати и листенца босилек.
Можете да закрепите разрезите с три до четири клечки за зъби, за да не изпадне плънката по време на готвене.
Загрейте останалото олио в тенджера (тава, която може да се сложи във фурната) на среден огън, сложете пълнените пилешки филета, запържете по 2 минути от всяка страна.
Забележка:
Най-удобно е да обръщате пълнените парчета с кулинарни щипки.
Докато пилето се готви, смесете чесъна, балсамовия оцет (десертно вино, бульон или 80 мл вода) и захарта. Изсипете сместа около изпържените от двете страни пилешки филийки, оставете да къкри за 2-3 минути.
Поставете тенджерата в предварително загрята фурна за десет до петнадесет минути.
Извадете клечките за зъби, залейте пилешки гърди Капрезе и с получения сос.
Моите забележки:
При липса на листа от босилек ги заменете с всякакви зелени - копър, магданоз, спанак, мащерка, риган, градински чай. Замяната не е равностойна, но ще се получи и много вкусна!
Вместо моцарела вземете чедър или нетвърде солено сирене