Начин на приготвяне
Морковите и картофите се обелват, измиват и нарязват на еднакви по размери кубчета.
Прехвърлят се в подходяща за печене тава, добавят се към тях 2 с.л. олио и 4 с.л. от пасираните домати, посоляват се с малко сол и черен пипер и се разбъркват.
Тавата се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор и продуктите се запичат за 15 минути, като през това време се разбъркват 1-2 пъти с помощта на лъжица, за да се изпекат равномерно.
Лукът се реже на ситно и се задушава в 4 с.л олио и щипка сол за няколко минути. Добавя се и каймата и се запържва, докато побелее и стане на трохи. Към каймата се добавят 2 ч.л. червен пипер, сол и градинска чубрица на вкус и останалите пасирани домати. Щом сместа заври се дърпа от котлона.
Тавата с картофите и морковите се изважда от фурната и върху тях се слага сместа от тигана.
Добавя се 150 мл гореща вода, продуктите в тавата се разбъркват хубаво и мусаката се пече около 30-35 минути на 180 градуса на средна решетка.
За заливката в същия тиган се сипва малко олио и щом се загрее, се добавя брашното и се запържва при непрекъснато бъркане за половин минута. Добавя се студеното прясно мляко към брашното и се кипва при непрекъснато бъркане.
В отделен съд се разбиват яйцата и към тях се налива горещата млечна смес - също при непрекъснато бъркане. Накрая заливката се овкусява със сол и черен пипер.
Заливката се разпределя равномерно върху запечената мусака, ястието се връща във фурната за още 15 минути до получаването на апетитен златисто кафяв загар.
По желание всяка порция мусака се сервира с кисело мляко.
Мусаката по рецептата на Звездев е готова.
Научи също как се прави най-пухкавата заливка за мусака или опитай нашата гръцка мусака.