Начин на приготвяне
Яйцата със захарта се разбиват с миксера на максимална мощност за 10 минути, следват олиото и течността, която сте избрали, разбива се още минута. Добавя се ванилията (сложих течна есенция портокал).
Прибавят се сухите съставки - брашното, какаото и бакпулверът, които се пресяват предварително.
Разбъркват се внимателно. Сместа разсипах в две тави с диаметър 22 и 28 см. Дъното на тавите се покрива с хартия за печене. Пекат се на 160 градуса с вентилатор до суха клечка (около 40 минути).
Следва приготвянето на крема за тортата. Сметаната се разбива с пудра захар до получаване на пухкав крем, добавя се маскарпонето, разбива се на ниска скорост, до хомогенизиране на сместа.
Добавя се сладкото от ягоди, разбърква се да се получи еднородна смес.
За меренга белтъците със захарта се поставят в подходящ съд. На водна баня се разбиват до достигане на 67 градуса или докато се разтопи захарта. След което се разбиват с миксера до твърди връхчета.
За масления крем 450 г меко масло се разбива с миксера за 5 минути до побеляване. Добавя се на тънка струйка кондензираното мляко). Бъркането продължава общо 15 минути.
Следва смесването на двете смеси до хомогенизиране.
Пристъпва се към сглобяването на тортата. Големият блат се разделя на две.
На подложка се слага малко от сметановата смес, за да залепне блатът (не се сиропира, защото блатът е много крехък). Намазва се със сметановата смес, отгоре се поставя следващия блат, отново се намазва със сметановата смес.
Малкият диаметър блат също се разрязва на две. Единият блат се разполовява и се слагат симетрично от двете страни на тортата. Измазва се добре със сметана. От втория малък блат оформя долната част на букета (половината блат се срязва на триъгълници).
След като се оформи конструкцията на букета, започва украската. С гелова боя се оцветя швейцарският крем и с руски накрайници се оформят розите и лалетата върху сметановата торта.
Тортата Букет е страхотна.