Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Гевреци»Сполучливи сусамени гевреци

Сполучливи сусамени гевреци

Сполучливи сусамени гевреци
Снимка: Кристиан Александров
1 / 3
20/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Сусамени гевреци за повод и без повод"

Необходими Продукти

  • брашно - 4.5 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • масло - 50 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • суха мая - 1 пакетче (8 г)
  • За варенето
  • вода - 2 литра
  • сол - 1 ч.л.
  • сода - 2 ч.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.л.
  • За поръсване
  • сусам
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоляме водата и я сипваме в купа.

Към прясното мляко добавяме маслото и затопляме до неговото разтопяване. Сипваме в купата при водата. Добавяме захарта, солта и маята и разбъркваме.

Започваме да добавяме брашно и първоначално бъркаме, а след това размесваме с ръце.

Омесваме меко тесто и го оформяме на топка. Покриваме го с фолио и го оставяме да втаса за 1 час.

След това от втасалото тесто отрязваме парчета с големината на мандарина. Всяко парче разделяме на две и от тях с ръце оформяме дълги фитили. Усукваме ги заедно и събираме двата края, за да оформим геврек.

Сипваме водата в тенджера и кипваме на котлона. Добавяме солта и содата.

Пускаме оформените гевреци във врящата вода и изчакваме да изплуват. Изваждаме ги и ги подреждаме в тави, покрити с хартия за печене.

Разбиваме жълтъците с прясното мляко и олиото и намазваме отгоре гевреците. Поръсваме ги със сол и сусам.

Загряваме фурната на 180 градуса и печем нашите вкусни гевреци за около 25-30 минути до зачервяване.

Сполучливите сусамени гевреци са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: