Начин на приготвяне
Хладката вода се сипва в каничка. В нея се размива маята и се добавя захарта. Разбърква се. Оставя се да се активира маята около 10 минути.
В тава или голяма купа се слагат киселото мляко, олиото и солта. Добавя се активираната мая. Постепенно се добавя брашното, като се пресява и непрекъснато се разбърква.
Замесва се меко тесто, като се доомесва върху набрашнен плот. Слага се в набрашнена тава. Завива се с месал (кърпа) и се оставя около час, за да втаса.
Тестото се премесва и се разделя на 16 топки с еднаква големина. Всяка от тях се оформя във формата на топче, като се използва малко брашно и в средата се прави дупка. Раздърпва се внимателно, за да не се разкъса тестото до желаната големина. По този начин се оформят всички гевречета.
Подготвя се тава с хартия за печене.
Сусамът се препича в сух тиган.
В малка тенджерка се завира вода, като в нея се добавя меда. За да попаря гевреците във врялата вода използвах помощта на голяма цедка. Един геврек се слага в цедката. Потапя се за кратко във врялата вода. Захлупва се направо в тигана с препечен сусам. Тестото става много крехко. Внимателно се премества в тавата със сусама нагоре и ако е необходимо се дооформя. Същото се повтаря с всички гевречета.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто, около 35 минути. Гевреците за коледари са готови, а сега очакваме и тях, за да ни нарекат за здраве и берекет.