Начин на приготвяне
Свинското месо се нарязва на порционни парчета и се запържва в тиган с олиото от всички страни.
Месото се прехвърля в тавичката, в която ще се пече ястието, и се овкусява със сол, черен пипер на вкус.
Оризът се измива със студена вода и се накисва с к.л. сол за 20 минути.
В мазнината от месото се добавя 30 г или 1/4 от пакетче краве масло и се запържва, първо, наситнения лук, добавя се щипка сол и се задушава, докато омекне. След това се добавя наситненият морков и чесън, отново щипка сол и след няколко минутки се добавя постепенно на шепи и измитият и нарязан на ивици спанак.
При всяко добавяне се разбърква и се посолява. Щом спанакът се задуши и омекне, се добавя отцеденият ориз, разбърква се и се добавя зеленчуковият бульон - 1300 мл, или с купичката, с която сте премерили ориза, добавете 3 и половина бульон. Щом бульона заври, тиганът се отдръпва от котлона и съдържанието му се прехвърля в тавичката при месото. Ястието се поръсва със сол, черен пипер и ронена градинска чубрица на вкус, разбърква се, за да се разпредели свинското с ориз равномерно в огнеупортна тава, и се заравнява с лъжица.
Запечете свинското с ориз и спанак в предварително загрята на 180 °C фурна на средна решетка и включен вентилатор до готовност на ориза (около 35-40 минути).
Щом свинското със спанак е готово, покрийте тавата с капак или фолио и оставете да се задуши извън фурната за 10-15 минути. Така оризът ще остане сочен.
Добър апетит!
Коментари