Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Запечено свинско с ориз и спанак на фурна

Запечено свинско с ориз и спанак на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Запечено свинско с ориз и спанак на фурна
Снимка: Зори
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Винаги приготвяме по цяла тава със свинското с ориз и спанак, защото се услажда на всички у дома"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 700 г
  • олио - 6 с.л.
  • краве масло - 30 г (1/4 бучка от пакет 125 г)
  • кромид лук - 1 голяма глава или връзка пресен
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • спанак - 400 г
  • ориз - 375 г
  • зеленчуков бульон
  • чубрица - ронена, на вкус
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското месо се нарязва на порционни парчета и се запържва в тиган с олиото от всички страни.

Месото се прехвърля в тавичката, в която ще се пече ястието, и се овкусява със сол, черен пипер на вкус.

Оризът се измива със студена вода и се накисва с к.л. сол за 20 минути.

В мазнината от месото се добавя 30 г или 1/4 от пакетче краве масло и се запържва, първо, наситнения лук, добавя се щипка сол и се задушава, докато омекне. След това се добавя наситненият морков и чесън, отново щипка сол и след няколко минутки се добавя постепенно на шепи и измитият и нарязан на ивици спанак.

При всяко добавяне се разбърква и се посолява. Щом спанакът се задуши и омекне, се добавя отцеденият ориз, разбърква се и се добавя зеленчуковият бульон - 1300 мл, или с купичката, с която сте премерили ориза, добавете 3 и половина бульон. Щом бульона заври, тиганът се отдръпва от котлона и съдържанието му се прехвърля в тавичката при месото. Ястието се поръсва със сол, черен пипер и ронена градинска чубрица на вкус, разбърква се, за да се разпредели свинското с ориз равномерно в огнеупортна тава, и се заравнява с лъжица.

Запечете свинското с ориз и спанак в предварително загрята на 180 °C фурна на средна решетка и включен вентилатор до готовност на ориза (около 35-40 минути).

Щом свинското със спанак е готово, покрийте тавата с капак или фолио и оставете да се задуши извън фурната за 10-15 минути. Така оризът ще остане сочен.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Много вкусно и лесно ястие!
10.04.2023 21:14
3
1
Покажи всички подкоментари