Начин на приготвяне
С кухненска брадвичка разрежете половината заек на големи парчета. Сложете в обилно количество подсолена вода с лъжичка оцет, зрънцата пипер и дафиновия лист, за да се свари за около час на умерен огън.
Накълцайте лука и го запържете в олиото до златисто. Добавете ориза и запържете и него, разбърквайки непрестанно.
Прехвърлете ориза в тавичка и смесете със спанака - размразен и накълцан.
Прецедете бульона от варенето на месото и сипете в тавата от него толкова, колкото изисква съотношението на вида ориз, който използвате - приблизително 3:1.
Подредете парчетата заешко месо и печете в загрята на 200 градуса фурна до пълното абсорбиране на бульона.
Когато извадите от фурната, покрийте с кърпа заека с ориз, за да почине ястието 10 минути, след това сервирайте.
Добър апетит с тази класика на българската кухня - заек с ориз и спанак на фурна!
Коментари