Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Най-вкусния солен пай с карфиол

Най-вкусния солен пай с карфиол

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
831k141
Най-вкусния солен пай с карфиол
Снимка: Иван Паунов
2 / 3с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Интересно предложение за солен пай с карфиол - по-вкусен не сте опитвали"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 675 мл
  • карфиол - 1 голям
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз - за украса и кора от лимон
  • къри на прах - 2 с.л.
  • кори за баница - 6 листа
  • чесън - 2 скилидки
  • краве масло - 100 г
  • брашно - 75 г
  • чедър - 150 г
  • горчица - 1/2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този интересен, вкусен и по-различен от обикновения солен пай ще ви е нужна тавичка с диаметър 24 см.

Почистваме карфиола и го нарязваме на малки букетчета. След това го прехвърляме в дълбока купа и го овкусяваме с кърито, половината от зехтина, щипка сол и черен пипер. Хубаво разбъркваме, за да се овкуси добре карфиолът.

Включваме фурната да загрее предварително на 180°C. Прехвърляме в тавичка с хартия за печене и печем карфиола във фурната за 20 мин.

Сега за соса в малка тенджерка разтопяваме половината от маслото на средна температура. След разтапянето му добавяме брашното и бъркаме до разтварянето му. Заливаме с млякото и с непрестанно бъркане сгъстяваме соса.

Настъргваме или нарязваме чедъра на едро. Изключваме котлона на соса ни и към него добавяме горчицата и нарязания чедър.

Нарязваме чесъна на много ситно и също го прибавяме към соса. Разбъркваме до разтапянето на сиренето. Овкусяваме със сол и черен пипер. Разбъркваме и оставяме на страна.

Другата половина от маслото разтапяме и смесваме с останалия зехтин. Приготвяме си тавичка за торта с диаметър 24 см и намазваме дъното и с малко от мазнината.

Сега поставяме един блат от корите за баница. Върху кората също нанасяме малко от мазнината. Върху нея поставяме друга кора и отново намазваме с мазнина. Така редим, докато не свършат всички 6 кори.

Вътре изсипваме половината от соса. Върху него нареждаме изпечения карфиол. Отгоре нанасяме и останалия Бешамел.

Затваряме с корите, които са останали да стърчат извън тавичката. Оставяме обаче средата на тавичката непокрита.

С останалата мазнина намазваме краищата на корите.

Печем във фурната за 30 мин на 170°C. След това изкарваме, премахваме ринга на тавичката и връщаме във фурната за нови 25 мин.

Сега вече паят с карфиол ни е готов. Остава само да изчакаме леко да изстине и да му се насладим.

Да ви е сладко с най-вкусния солен пай с карфиол!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: