Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Най-вкусния ирландски соден хляб

Най-вкусния ирландски соден хляб

Най-вкусния ирландски соден хляб
Снимка: Потребител#322621
1 / 3
25/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Най-вкусният ирландски соден хляб се комбинира отлично с канелено масло - разтопено масло с прибавена канела и малко захар."

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч. тъмно по избор (най - вкусен е с лидълско кафяво брашно)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • оцет - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сода за хляб - ½ ч.л.
  • сол - ½ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното и сухите съставки се омесват добре в голяма купа.

Отделно в малка купа към прясното мляко се добавя оцета и се оставя да се пресече за 15тина минути на стайна температура – млякото ще стане на парцали. В зависимост от вида мляко, марката, колко е прясно, ще получите различно пресичане и различен краен резултат. По-малко пресеченото мляко прави по-течно тесто и по-мек хляб, по-пресеченото - по-сухо тесто и по-сухсоден хляб).

Млякото се добавя към сухата смес в кладенче посредата и се бърка с дървена лъжица до получаване на мокро тесто за хляб. Не се меси.

Пече се на 180 за поне 30 минути – до 45. Ако обичате по твърда коричка, го оставете, докато не хване лек златен загар.

Бележки:

За содена питка – добавя се брашно на око за да стане по-сухо тесто, което да може да застане във форма на питка върху хартия за печене поставена директно на решетката на фурната (без тава). Хартията се поръсва с брашно преди да се сложи питката отгоре.

За соден хляб – тавата се поръсва с брашно, не се слага мазнина или хартия защото променя хляба.

Елфски тайни:

Ирландците, вярващи във феи, казват че на хляба трябва да му се „пуснат феите навън“ (let the fairies out) което е набождане на питката/хляба с нож на няколко места по цялата повърхност. Също така около 10 минути, след като е сложен във фурната, на хляба се прави разрез с нож по цялата дължина, а на питката кръст през средата.

За голям хляб – удвоете съставките.

Най-вкусният ирландски соден хляб се комбинира отлично с канелено масло (разтопено масло с прибавена канела и малко захар).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: