Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Експресен козунак

Експресен козунак

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Експресен козунак
Снимка: Диляна
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
10
"Кой казва, че за приготвянето на вкусен козунак трябва да отделите цял ден - вижте колко лесно се прави Експресен козунак"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • масло - 100 г
  • захар - 100 г
  • стафиди - 200 г
  • коняк - 3 с.л.
  • орехи - 100 г (нарязани)
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се смесва с малко брашно и малко затоплено мляко и се оставя да шупне. Добавя се в пресятото брашно заедно с останалото мляко, разтопеното масло, яйцата и захарта.

Стафидите се заливат с коняка, оставят се за 20 минути и се добавят в тестото. Добавят се орехите и се омесва тесто, което се оставя да втаса на топло половин час.

Тестото се омесва отново, разделя се на три, правят се фитили и се плете плитка. Оставя се във форма, намазана с мазнина.

Тестото трябва да стига до половината от височината на формата. След 15 минути час се намазва с разбитото яйце и се пече в умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка: