Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за месо»Гръцки чеснов сос - Скордаля

Гръцки чеснов сос - Скордаля

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Гръцки чеснов сос - Скордаля
Снимка: Admin
3 / 4с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
"Този уникален чеснов сос от гръцката кухня е идеален за зеленчуци, риба и пиле"

Необходими Продукти

  • чесън - 8 скилидки
  • галета - 250 г
  • зехтин - 120 мл
  • винен оцет - 70 мл
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чесънът се пресова и към него прибавяме солта и галетата. Вместо галета може да използвате накисната и добре отцедена среда от хляб. Разбъркайте сместа.

Добавяме оцета и зехтина постепенно, като през това време се бърка постоянно. Пасираме добре цялата смес, а може да работите и в хаванче.

По желание може да добавите и счукани или смлени орехи в началото.

Гръцкият сос Скордяла е много подходящ за меса, пържена риба или тиквички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
517
45
37
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

vladimir Petrovski
vladimir Petrovski
Някои в разбития чесън с хляб добавят прясно мляко вместо топла вода.И така става.Редовно го приготвям особено зимно време
05.03.2018 13:28
Биляна
Биляна
Много е важно при разбиването на чесъна с олио и сол,да не се пресече...тогава вкусът е много по-различен...
23.02.2016 21:27
9
6
Биляна
Биляна
Има много видове "Скордаля",за мен истинската е направена от хайвер от чесън / приготвя се точно както се разбива хайвер / и след това се разрежда с накиснат във вода стар хляб и на края кисело мляко... Но... хора и вкусове...всякакви. Аз съм готвач и не отричам никоя рецепта. Всеки прави това което е по негов вкус.
23.02.2016 21:25
31
5
1
Покажи всички подкоментари
гълъбина
гълъбина
ГРЪЦКАТА скордаля се приготвя със накиснат хляб без кората слагасе във блендера със чесана исе разбива много хубаво прибавясе зехтина и лимоновия сок.
07.02.2016 01:23
24
11
20826
20826
С картофи или галета я правят по-рядко.Най-често я правят с накиснат хляб без кората.Аз слагам всички продукти в блендера/вместо оцет по-добре лимонов сок/и за няколко минути имам хубава скораля.
29.01.2016 13:21
18
4
39156
39156
Истинската скордаля се прави с изсъхнал хляб
18.03.2014 12:19
29
Hristova
Hristova
На мястото на галетата се слагат сварени настъргани картофи! !!
18.03.2014 07:23
7
11
Силвия
Силвия
Аз го направих като сложих и хляб и картофено пюре/имах готово от магазина/, ч.пипер, сол,лимонов сок и стана супер!
12.10.2013 16:56
2
3
маркела
маркела
В миналото скордалята се е приготвяла със стар , намокрен във вода хляб, после гърците я правят с варен картоф и пасиран след сваряването. Скордалята се поднася като гарнитура към рибата.
09.10.2013 14:47
12
1
Скордаля
Скордаля
Скордаля се прави като се смели 1ч чаша орехи-или се накълца на много ситно,прибавят с е 2-3 скилидки чесън,около половин чаша олио или зехтин,една филия хляб,сол,малко смлян чер пипер.Всичко се обърква добре и се слага малко оцет и ли лимонов сок.Разрежда се с малко топла вода докато се получи гъстотата на сирине крема.Може да се разреди още и с нея да се залеят пържени тиквички и др.
25.08.2013 16:48
32
1
Покажи всички подкоментари
анонимен
анонимен
Сосът не е вкусен с галета, може би поради лошото й качество. С хляб нещата се получават по-добре.
25.08.2013 11:58
20
1
1
Покажи всички подкоментари
a
a
галетата може да се замени със сварени и намачкани на пюре картофи
16.03.2013 19:33
4
3
1
Покажи всички подкоментари