Начин на приготвяне
За пареното тесто брашното и водата се смесват на гладка смес. Слагат се на умерен огън и се бъркат непрекъснато с дървена лъжица. Тестото се разбърква, докато се сгъсти толкова, че лъжица прекарана през него оставя ясна следа. Отстранява се от огъня, сипва се в купа и на повърхността му се залепва фолио, за да не се образува коричка. Може да се съхранява в хладилник около 4 дни.
Маята се разтваря в хладкото мляко, добавя се захарта и се разбърква за да се стопи.
Яйцата се разбиват, добавят се заквасената сметана, олиото, ванилията, лимоновата кора и разтворената мая. Прибавя се охладеното парено тесто.
Пресява се брашното, добавя се солта. Прави се кладенче и в него се слага течната смес.
Омесва се на меко гладко и еластично тесто, като постепенно се прибавя брашното за доизмесване.
Когато цялото брашно се поеме, малко по малко се прибавя стопената и охладена животинска мазнина – смес от масло и мас.
Готовото тесто се слага в намаслена купа да втаса покрито около два часа на стайна температура или докато си удвои обема. За повече аромат и пластичност може да се остави да се надигне за 1 нощ в хладилника /6-8часа/.
Втасалото тесто се притиска за да излезе въздухът, разделя се на 2 части, от които ще се оформят 2 големи козунака. Едната половина се разделя на 5 топки, а другата на 4. Оставят се да починат 5 мин.
Всяка топка се разточва върху намаслена повърхност на фитил, който е по-дебел в средата и по-изтънен в краищата. Сплитат се на плитки. Слагат се в подходяща тава и се оставят да втасат на стайна температура, докато си удвоят обема, за около 40-60 мин.
Намазват се с жълтъка, разбъркан с млякото и се поръсват с перлена захар. Ако нямате перлена захар, за да не изгаря обикновената кристална захар, ръцете се намокрят с вода, стрива се захарта за да се получат бучици и с тях се поръсват козунаците.
Пекат се в предварително загрята фурна на 170 ̊С за 35-40 мин. или на 150 ̊С с вентилатор. Охлаждат се върху решетка.
Коментари