Начин на приготвяне
Това е една от традиционните пролетни гозби, които поне веднъж приготвяме, ако се сдобием с пресен лапад. Използвала съм пилешки фенери заради това, че от тях се получава разкошен и ароматен бульон, а това, че не са богати на много месо не е проблем, тъй като главните герои в ястието са лападът, оризът и донякъде празът.
Като вид ориз използвах такъв на марката Panino Extra. Препоръчвам го, защото не става на каша и е много приятен.
Първото, което трябва да направите, е да сложите измитите пилешки фенери във вода с лъжица оцет. Нека престоят около 30 мин до 1 час. След това ги сварете с малко сол като в началото отпенвате с решетъчна лъжица.
Продължете с обелване и накълцване на праза. Сложете го да се запържва в олиото на умерен огън и разбърквайте от време на време.
Измийте си хубаво листата от лапад и ги нарежете.
След като празът е добре омекнал и започне да хваща загар (но много внимавайте, защото бързо загаря), сложете нарязания лапад, посолете и бъркайте, докато омекне леко и листенцата се слегнат.
Добавете ориза, предварително измит и добре отцеден. Нека се позапържи и той, за да стане по-пръхкав впоследствие. Овкусете с ронена чубрица.
Прехвърлете пилето с ориз в тава и налейте бульона от варенето на пилето в съотношение 1:3 или малко по-малко, ако обичате ориза по-сух.
Сложете пилешките фенери и поръсете с малко сол и прясно смлян черен пипер (той може да се поръси и чак накрая).
Печете ориза на фурна на 200 градуса, докато течността се поеме от ориза.
Сервирайте ориза с лапад, праз и пилешки фенери, гарниран с хубаво пълномаслено кисело мляко.
Добър апетит!