Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Объл козунак без месене

Объл козунак без месене

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k13k7k11k13
Объл козунак без месене
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
16/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Бухнал козунак без месене - вижте как се прави"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 100 г
  • мая - 20 г
  • сол - щипка
  • масло - 190 г меко на кубчета
  • брашно - 500 г
  • жълтъци - 5 бр.
  • лимони - 1 бр. кора
  • ванилия - 1 бр.
  • прясно мляко - 50 мл
  • стафиди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа си изсипваме захарта, счукваме си яйцата и разбиваме с миксер.

Разтваряме си маята в млякото и след това го прибавяме при яйцата.

Започваме един по един да добавяме жълтъците, като продължаваме да разбиваме.

Към сместа си добавяме солта лимоновата кора и ванилията. Всичко това разбиваме с миксера. Започваме да добавяме постепенно и брашното.

Когато тестото стане на гладка каша, тогава започваме да прибавяме малко по малко от маслото.

След като сме поставили и последното масло, тогава добавяме и останалото брашно. С миксера продължаваме да разбиваме още 4-5 минути.

В купа си поставяме готовото козуначено тесто, което покриваме с найлоново фолио и оставяме за 2-3 часа да втаса.

След това разделяме на 4 равни части и всяка една от тях правим на фитили.

Оплитаме пухкавия козунак и го поставяме във форма, покрита с хартия за печене.

Преди да сложим да се пече го оставяме за още 30 минути.

След това намазваме с разбито яйце, поръсваме със стафиди и захар и поставяме във фурната да се изпече за 20 минути на 180 градуса.

След като изтече времето, намаляваме фурната на 120 градуса и до изпичаме облия козунак без месене за още 30-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: