Начин на приготвяне
Стафидите накиснете в алкохола.
Разтворете маята в 100 мл топла вода с 1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно - да шупне.
Стоплете прясното мляко и разтворете захарта в него. Добавете яйцата и разтопената мас, настърганата кора от лимон и портокал, алкохола без стафидите и маята.
Изсипете брашното и разбъркайте всичко добре с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто.
Оставете тестото поне за два часа на топло да втаса, трябва да удвои обема си.
В купа се смесва плънката от нарязаните на едро орехи, стафидите и нарязаните на едри парчета шоколад.
С мазни ръце късайте топки от тестото и оформете правоъгълници, разпръснете плънка върху тях и завийте на руло или увийте на фитили.
После сплетете козунаците по два или три - зависи от съда, в който ще печете.
Поставете готовия козунак в намаслена тавичка. От продуктите се получават два-три козунака, зависи от съдовете за печене.
Изчакайте да втасат и намажете с разбитото яйце и малко захар.
Отгоре декорирайте с филитираните бадеми.
Печем мързелив козунак без месене с шоколад в студена фурна на 180 °C.
Проверяваме дали е готов с дървена клечка.