Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Мързелив козунак без месене с шоколад

Мързелив козунак без месене с шоколад

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5646k2k6
Мързелив козунак без месене с шоколад
Снимка: Мина Димитрова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"Запазете рецептата и задължително пригответе този много вкусен и по-лесен козунак, който по-нищо не отстъпва на класическия великденски хляб"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 300 г кристална
  • свинска мас - 250 г разтопена
  • прясно мляко - 260 мл топло
  • ром - 50 мл или друг алкохол
  • жива мая - 1 кубче (42 г)
  • лимонова кора - от 1 бр.
  • портокалова кора - от 1 бр.
  • брашно - 1 кг
  • За плънката
  • орехи - 1 и 1/2 ч.ч. нарязани на едро
  • шоколад - 250 г
  • стафиди - шепа
  • За намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • захар - кристална
  • бадеми - 100 г филирани за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стафидите накиснете в алкохола.

Разтворете маята в 100 мл топла вода с 1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно - да шупне.

Стоплете прясното мляко и разтворете захарта в него. Добавете яйцата и разтопената мас, настърганата кора от лимон и портокал, алкохола без стафидите и маята.

Изсипете брашното и разбъркайте всичко добре с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто.

Оставете тестото поне за два часа на топло да втаса, трябва да удвои обема си.

В купа се смесва плънката от нарязаните на едро орехи, стафидите и нарязаните на едри парчета шоколад.

С мазни ръце късайте топки от тестото и оформете правоъгълници, разпръснете плънка върху тях и завийте на руло или увийте на фитили.

После сплетете козунаците по два или три - зависи от съда, в който ще печете.

Поставете готовия козунак в намаслена тавичка. От продуктите се получават два-три козунака, зависи от съдовете за печене.

Изчакайте да втасат и намажете с разбитото яйце и малко захар.

Отгоре декорирайте с филитираните бадеми.

Печем мързелив козунак без месене с шоколад в студена фурна на 180 °C.

Проверяваме дали е готов с дървена клечка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: