Начин на приготвяне
Прясната мая се смесва със затопленото прясно мляко, лъжица захар и лъжица брашно. Оставя се на топло, докато шупне.
Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче, в което се сипват активираната мая, останалата захар, солта, ванилията, олиото, едно яйце и белтъка на второто.
Замесва се меко тесто, което се оставя на топло, докато удвои обема си. След това се разделя на 10 топки. Всяка топка се разточва върху набрашнен плот на кръг с размер около една педя и разрязва на 8 триъгълника (като пица).
Триъгълниците се нареждат един върху друг и с обратната страна на ножа се прегъват по средата. След това се изправят с широката част към плота и с ръка се усукват и притискат, докато се оформи кръгла питка. Оформените малки бриоши се оставят отново да втасат.
Преди да се сложат във фурната, сладките питки се намазват с разбитият жълтък от второто яйце, по средата им се притискат за да се образува вдлъбнатинка в която се поставя по лъжичка от сладкото от череши.
Малките сладки бриош питки се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до приятен загар.
Коментари