Начин на приготвяне
Първо, пригответе блатовете за тортата. Може да разбивате с миксер или телена бъркалка.
Разбийте в подходящ съд яйцата със захарта до получаването на еднородна смес. Добавете олиото и прясното мляко пак разбийте. Добавете амонячната сода и ванилията. Добавете предварително пресятото брашно с бакпулвера, като го разбърквате вече с шпатула до получаването на еднородна смес.
Получената смес е разделете на три равни части в едната част сложете какаото разбийте добре.
Блатовете ги печете в тава с хартия за печене в предварително загрята фурна на 180 °C, проверете готовността на блатовете с дървена клечка, когато клечката е суха, блатовете са готови.
Оставяме блатовете настрани, леко да се охладят.
Заемаме се с приготвянето на захарния сироп - в подходяща касеролка слагаме водата захарта и ванилията да заври една-две минути.
В голяма тенджера сложете 1 л прясно мляко заедно със захарта, ванилията и загрейте. Млякото не трябва да завира.
В купа разбийте яйцата с прясното мляко и брашното. Прецедете сместа с яйцата, за да стане кремът гладък без бучки. Бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти. Котлона трябва да е на средна степен.
След като се сгъсти, добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи. Яйчният крем е готов.
Сглобете селската орехова торта в същата тава, в която сте пекли блатовете.
Сложете светъл блат, сиропирайте и сложете крем, така редувайте, докато свършат продуктите. С средата сложете кафявия блат.
Поръсете домашна торта с орехи и захарни пръчици.
Приберете в хладилник за една нощ, да се стегне и да поеме сиропа.
Домашната торта е готова и може да се консумира - било за празник, било за обикновен ден.
PS: Ако нямате достатъчно време, яйчният крем може да се замени с обикновен крем нишесте, става също толкова хубава торта.
Домашна торта с орехи от стария тефтер е една много сполучлива торта на баба.
Да ви е вкусно!