Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Орехова Торта»Домашна торта с орехи от стария тефтер

Домашна торта с орехи от стария тефтер

Баш МайстораБаш Майстора
Новак
2020859135
Домашна торта с орехи от стария тефтер
Снимка: Баш Майстора
1 / 4
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • ванилия - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • амонячна сода - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • олио - 0.5 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • какао - 1 с.л.
  • За сиропа
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч
  • ванилия - 1 бр.
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • брашно - 6 с.л.
  • масло - 60 г
  • За украса
  • орехи - 1 ч.ч.
  • захарни пръчици - или кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, пригответе блатовете за тортата. Може да разбивате с миксер или телена бъркалка.

Разбийте в подходящ съд яйцата със захарта до получаването на еднородна смес. Добавете олиото и прясното мляко пак разбийте. Добавете амонячната сода и ванилията. Добавете предварително пресятото брашно с бакпулвера, като го разбърквате вече с шпатула до получаването на еднородна смес.

Получената смес е разделете на три равни части в едната част сложете какаото разбийте добре.

Блатовете ги печете в тава с хартия за печене в предварително загрята фурна на 180 °C, проверете готовността на блатовете с дървена клечка, когато клечката е суха, блатовете са готови.

Оставяме блатовете настрани, леко да се охладят.

Заемаме се с приготвянето на захарния сироп - в подходяща касеролка слагаме водата захарта и ванилията да заври една-две минути.

В голяма тенджера сложете 1 л прясно мляко заедно със захарта, ванилията и загрейте. Млякото не трябва да завира.

В купа разбийте яйцата с прясното мляко и брашното. Прецедете сместа с яйцата, за да стане кремът гладък без бучки. Бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти. Котлона трябва да е на средна степен.

След като се сгъсти, добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи. Яйчният крем е готов.

Сглобете селската орехова торта в същата тава, в която сте пекли блатовете.

Сложете светъл блат, сиропирайте и сложете крем, така редувайте, докато свършат продуктите. С средата сложете кафявия блат.

Поръсете домашна торта с орехи и захарни пръчици.

Приберете в хладилник за една нощ, да се стегне и да поеме сиропа.

Домашната торта е готова и може да се консумира - било за празник, било за обикновен ден.

PS: Ако нямате достатъчно време, яйчният крем може да се замени с обикновен крем нишесте, става също толкова хубава торта.

Домашна торта с орехи от стария тефтер е една много сполучлива торта на баба.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: