Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак със сини сливи и орехи

Козунак със сини сливи и орехи

Козунак със сини сливи и орехи
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Козунак със сини сливи и орехи - определено една от любимите ни рецепти"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • захар - 300 г
  • мая - 40 г
  • олио - 100 г
  • свинска мас - 150 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 8 бр.
  • орехи - 100 г
  • лимон - 1 бр. кората
  • сини сливи - 15 бр
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в затопленото прясно мляко, като добавяме щипка сол, 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар.

Оставяме сместа завита да шупне.

Когато шупне, си замесваме козунаците, като пресяваме брашното предварително.

Поставяме го в дълбок съд, счукваме яйцата, като от тях оставяме двата жълтъка за намазване на козунака.

Разбиваме заедно със захарта до получаване на гъста каша.

Шупналата смес прибавяме към разбитите яйца, както и олиото, сините сливи, които трябва да сме накиснали предварително в топла вода.

Към сместа добавяме и настърганата лимонова кора и част от брашното.

Замесваме козунаците, като месенето продължава, като си мажем ръцете със свинска мас.

Брашното добавяме постепенно, докато тестото стане меко.

Готовото тесто оставяме да втаса, докато увеличи обема си.

В случая аз замесих тестото вечерта и го оставих да втаса в хладилника за 1 нощ.

На другият ден го премесваме още един път и го разделяме на 6 топки.

От трите си правим масури и си сплитаме плитка козунак.

В подмазана тава поставяме вече готовия козунак, забождаме цели орехи и оставяме да втаса още веднъж.

Когато е готов, надигнал се, козунака намазваме с разбитите жълтъци с малко олио.

Поставяме в печката козунака със сини сливи и орехи и печем на 160 °C на вентилатор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това на снимките е козунака на "100 грама сладки" за 16 лв. Не сте го правили вие. Дори не сте обяснили подробно как се прави - защото не знаете.
28.04.2022 00:25
Стоянка  Русенова
Стоянка Русенова
Благодаря Дони!
25.04.2022 06:27
Дони Ники
Дони Ники
Страхотен козунак!
24.04.2022 23:31