Начин на приготвяне
Разтваряме маята в затопленото прясно мляко, като добавяме щипка сол, 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар.
Оставяме сместа завита да шупне.
Когато шупне, си замесваме козунаците, като пресяваме брашното предварително.
Поставяме го в дълбок съд, счукваме яйцата, като от тях оставяме двата жълтъка за намазване на козунака.
Разбиваме заедно със захарта до получаване на гъста каша.
Шупналата смес прибавяме към разбитите яйца, както и олиото, сините сливи, които трябва да сме накиснали предварително в топла вода.
Към сместа добавяме и настърганата лимонова кора и част от брашното.
Замесваме козунаците, като месенето продължава, като си мажем ръцете със свинска мас.
Брашното добавяме постепенно, докато тестото стане меко.
Готовото тесто оставяме да втаса, докато увеличи обема си.
В случая аз замесих тестото вечерта и го оставих да втаса в хладилника за 1 нощ.
На другият ден го премесваме още един път и го разделяме на 6 топки.
От трите си правим масури и си сплитаме плитка козунак.
В подмазана тава поставяме вече готовия козунак, забождаме цели орехи и оставяме да втаса още веднъж.
Когато е готов, надигнал се, козунака намазваме с разбитите жълтъци с малко олио.
Поставяме в печката козунака със сини сливи и орехи и печем на 160 °C на вентилатор.
Коментари