Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Традиционна погача за Великден

Традиционна погача за Великден

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Традиционна погача за Великден
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 4
24/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • суха мая - 2 пакетчета
  • олио - 5 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 200 мл - топло
  • вода - 200 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 100 г
  • сусам - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да си приготвим хубава великденска питка, първо, си пресяваме брашното и го изсипваме в съд.

Към него добавяме маята, захарта и разбъркваме добре.

Правим си кладенче по средата и чукваме яйцата, като оставяме единия жълтък за намазване най-отгоре.

Прибавяме си и олиото и накрая на части прибавяме смесените предварително вода и мляко заедно със солта.

Започваме да си месим питката, докато се получи меко тесто.

След като е вече готово, разточваме втасалото тесто на дълъг правоъгълник.

Предварително сме си извадили маслото и оставили на стайна температура.

Намазваме тестото с омекналото масло и започваме да навиваме на дълго руло.

Съединяваме рулото от двата края, така че да се получи един голям геврек.

Започваме да режем тестото с ширина около 1 см.

След това вземаме през едно парчетата и ги обръщаме към средата.

Тези, които са останали, ги завъртаме настрани.

Двете краища, които изрязах, слагаме по средата на оформеното руло.

Покриваме питката и оставяме да си удвои обема.

Намазваме питката с разбития жълтък, смесен с малко вода, и поръсваме на места със сусам.

Поставяме погачата за Великден в предварително загрята фурна на 170 °C и печем до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: