Начин на приготвяне
Разтваряме маята с млякото и захарта, прибавяме и малко брашно и оставяме да втаса.
След това замесваме с останалите продукти меко тесто и пак оставяме да втаса.
Когато е вече готово, го разделяме на три части.
Разточваме първата част, намазваме с масло и крема сирене.
Сгъваме тестото на две, след което разточваме двата слоя и отново мажем с масло и крема сирене.
Сгъваме още веднъж тестото и го разрязваме на триъгълници.
Във всеки триъгълник правим прорез по средата като прехвърляме тясната част през дупката.
Вземаме си втората част на тестото и си оформяме малки топчета.
Подреждаме ги в кръг по периферията на кръгла тава, а до тях подреждаме оформените триъгълници, като поставяме върха към средата.
А сега идва ред и на третата част.
Разточваме дебела кора с диаметър около 20 см.
Намазваме с масло и крема сирене и я оформяме на топка, която поставяме в центъра на тавата.
Оставяме погачата за 1 час да втаса, след което намазваме с жълтъка и поръсваме топката със смлените орехи или със микс от семена.
Поставяме празничната пита да се пече в предварително загрята фурна.
Поднасяме погачата за Великден, докато е още топла.