Начин на приготвяне
За да си приготвим хубава великденска питка, първо, си пресяваме брашното и го изсипваме в съд.
Към него добавяме маята, захарта и разбъркваме добре.
Правим си кладенче по средата и чукваме яйцата, като оставяме единия жълтък за намазване най-отгоре.
Прибавяме си и олиото и накрая на части прибавяме смесените предварително вода и мляко заедно със солта.
Започваме да си месим питката, докато се получи меко тесто.
След като е вече готово, разточваме втасалото тесто на дълъг правоъгълник.
Предварително сме си извадили маслото и оставили на стайна температура.
Намазваме тестото с омекналото масло и започваме да навиваме на дълго руло.
Съединяваме рулото от двата края, така че да се получи един голям геврек.
Започваме да режем тестото с ширина около 1 см.
След това вземаме през едно парчетата и ги обръщаме към средата.
Тези, които са останали, ги завъртаме настрани.
Двете краища, които изрязах, слагаме по средата на оформеното руло.
Покриваме питката и оставяме да си удвои обема.
Намазваме питката с разбития жълтък, смесен с малко вода, и поръсваме на места със сусам.
Поставяме погачата за Великден в предварително загрята фурна на 170 °C и печем до златисто.