Начин на приготвяне
Измиваме листата лапад и изрязваме средната част (дръжчицата) с остър нож. Наситняваме го като за зелена салата и го оставяме в купа.
Измиваме и нарязваме свинското месо на кубчета и го пържим в дълбок съд. На петата минута добавяме 50 мл бяло вино и го задушаваме под капак за още 5 мин.
Махаме капака и пържим до придобиване на кафеникав загар. Овкусяваме месото със сол и черен пипер и го оставяме с похлупак на една страна.
В тенджера запържваме лука за 3-4 мин. на умерен огън и добавяме предварително нарязания лапад, готвим до пълното му омекване.
Прибавяме червения пипер, 1 с.л. сол и разбъркваме. Наливаме до 1 литър топла вода на порции, като постоянно бъркаме. Лападът поема от водата и възвръща обема си. Когато е поел напълно водата, оставяме около 2 чаени чаши, колкото да изври.
Добавяме и 1 с.л. брашно, размито във вода за гъстота. След 20-тина минути яхнията е напълно готова.
Свинското с лапад и зелен лук е готово.
Коментари