Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Свинска плешка на фурна с мед и вино

Свинска плешка на фурна с мед и вино

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Свинска плешка на фурна с мед и вино
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
190 мин.
Порции
4
"Разкошно печено свинско, което е супер крехко и сочно Вижте каква е тайната на неговото приготвяне"

Необходими Продукти

  • свинска плешка - 1 кг цяло парче
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • олио - около 1/2 ч.ч. (зависи колко мазнина има плешката)
  • пушена сол - Малдон, на люспи
  • мед - 1 пълна с.л.
  • дафинов лист - 1 брой
  • розмарин - 1 с.л. равна (сушен)
  • бахар - 3 зрънца
  • черен пипер - прясно смлян
  • горчица - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • вода - около 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Представяме ви рецепта за печено свинско, което става много крехко и почти се разпада, сочно и вкусно.

Не премахвайте мазнината от парчето месо, освен ако не е твърде много. По време на печенето по-голямата част ще се разтопи и ще отиде в соса в тавата, който може да бъде използван за сервиране.

Сложете месото в голяма купа. Поръсете го с червен пипер, розмарин, черен пипер и малко от пушената сол. Втрийте много добре подправките и оставете да се овкуси за 30-тина минути.

След това втрийте добре горчицата с меда и залейте с виното и цялото олио. Масажирайте добре месото, като добавите зърната бахар и начупения дафинов лист.

Оставете да се овкуси за около час на стайна температура, не е нужно да го прибирате в хладилник. Ако искате да престои повече време, помещението трябва да е по-хладно.

Прехвърлете маринованото свинско в намазнена тава. Налейте вътре и маринатата заедно със 100 мл топла вода. Покрийте формата с фолио.

Загрейте фурната на 220 градуса и печете свинското 25 минути. Намалете градусите на 160 и гответе между 2 и 2 и половина часа - зависи от големината на месото.

Накрая махнете фолиото и увеличете на 170 градуса. Обърнете парчето месо от другата страна и печете до апетитен загар още поне 30 минути. От време на време обливайте печеното свинско със соса от дъното на формата.

Времето за печене на месото зависи от дънкостта и дължината на парчето, така че наблюдавайте процеса.

Извадете готовото месо и отново го облейте със соса. Покрийте с фолио за 10-тина минути, след което го нарежете.

Посолете печеното месо едва при поднасянето на трапезата.

Свинската плешка на фурна с мед и вино е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: