Начин на приготвяне
Представяме ви рецепта за печено свинско, което става много крехко и почти се разпада, сочно и вкусно.
Не премахвайте мазнината от парчето месо, освен ако не е твърде много. По време на печенето по-голямата част ще се разтопи и ще отиде в соса в тавата, който може да бъде използван за сервиране.
Сложете месото в голяма купа. Поръсете го с червен пипер, розмарин, черен пипер и малко от пушената сол. Втрийте много добре подправките и оставете да се овкуси за 30-тина минути.
След това втрийте добре горчицата с меда и залейте с виното и цялото олио. Масажирайте добре месото, като добавите зърната бахар и начупения дафинов лист.
Оставете да се овкуси за около час на стайна температура, не е нужно да го прибирате в хладилник. Ако искате да престои повече време, помещението трябва да е по-хладно.
Прехвърлете маринованото свинско в намазнена тава. Налейте вътре и маринатата заедно със 100 мл топла вода. Покрийте формата с фолио.
Загрейте фурната на 220 градуса и печете свинското 25 минути. Намалете градусите на 160 и гответе между 2 и 2 и половина часа - зависи от големината на месото.
Накрая махнете фолиото и увеличете на 170 градуса. Обърнете парчето месо от другата страна и печете до апетитен загар още поне 30 минути. От време на време обливайте печеното свинско със соса от дъното на формата.
Времето за печене на месото зависи от дънкостта и дължината на парчето, така че наблюдавайте процеса.
Извадете готовото месо и отново го облейте със соса. Покрийте с фолио за 10-тина минути, след което го нарежете.
Посолете печеното месо едва при поднасянето на трапезата.
Свинската плешка на фурна с мед и вино е готова.